Przepis na fit snickersa. Obłędny deser na co dzień i od święta, który ma mało kalorii i mnóstwo smaku

Gdy ci smutno, gdy ci źle, zjedz snickersa, rozchmurz się! Szczególnie jeśli to nie kultowy batonik, a obłędny deser w nieco odchudzonej wersji. Skład prezentuje się wyjątkowo zdrowo, a z odpowiednimi dodatkami także świetnie smakuje. Nie brakuje tu solidnej porcji orzechów i nabiału.

Kultowego batonika snickers zna niemal każdy, jednak nie każdy próbował go w wersji odchudzonego, fit przepisu. Nasza receptura daleka jest od chemicznych składników i ogromnej porcji cukru. Jest słodko, ale i przy okazji zdrowo i spektakularnie. 

Zobacz wideo Ciasto a la Snickers z kremowym karmelem

Snickers w wersji fit zachwyci podniebienie nie jednego łasucha 

Znane desery, wypieki i słodycze zawsze można poddać małym zmianom i przygotować ich zdrowszą, odchudzoną wersję. Idealnym przykładem będzie snickers - obejdzie się tu jednak bez ton cukru, grubej warstwy czekolady i ciągnącego się karmelu. Składniki są zdrowe, niskobudżetowe i co najważniejsze niskokaloryczne, dzięki czemu możemy zajadać się tym deserem bez żadnych wyrzutów, nawet na diecie. 

Fit snickersa warto przygotować w pucharkach. Wówczas pięknie wyeksponujemy wszystkie warstwy. A zrobimy je np. z kaszy jaglanej, którą ugotujemy na mleku lub roślinnym odpowiedniku. Deser będzie miał także zdrowszą wersję karmelu zrobioną z daktyli i masła orzechowego. Takie połączenie gwarantuje ucztę wszystkich zmysłów. Więcej słodkich deserów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na snickersa w odchudzonej wersji - bez tony cukru i zbędnych kalorii 

Składniki: 

  • 200 g kaszy jaglanej,
  • 100 g daktyli,
  • 600 ml mleka krowiego lub napoju roślinnego,
  • 10 g ksylitolu,
  • 2 łyżki masła z orzechów arachidowych,
  • orzechy arachidowe,
  • szczypta soli. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początku zrób karmel. Daktyle przełóż do miski i zalej woda, tak by powierzchnia je przykryła. Mocz je przez minimum godzinę, po tym czasie dodaj do osuszonych daktyli łyżkę masła arachidowego, sól i wszystko zblenduj na gładką pastę - konsystencja powinna przypominać karmel. 
  2. Teraz pora na gotowanie kaszy. Jaglankę na początek przepłucz w zimnej wodzie na sitku, a później przełóż do rondelka, zalej mlekiem lub napojem roślinnym i gotuj przez 15 minut. 
  3. Ugotowaną kaszę jaglaną połącz z masłem arachidowym i ksylitolem. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. 
  4. Na dnie pucharków ułóż jaglaną masę, później karmelu, a na koniec wszystko udekoruj orzeszkami. Czynność z warstwami powtórz jeszcze raz. Deser włóż na kilka godzin do lodówki i gotowe! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.