Moja mama robiła je zawsze, gdy w lodówce hulał wiatr. Wystarczą trzy składniki i trochę boczku, a wyczarujesz cudo

Przecieraki to jedno z tych dań, którym kiedyś zajadała się biedota, a dziś na jego punkcie szaleją wszyscy. Proste w wykonaniu, tanie i obłędnie smaczne kluski ziemniaczane będą świetną propozycją na obiad. Nie musisz się nawet martwić robieniem sosu. Przecieraki smakują najlepiej z okrasą z boczku i cebuli.

Co byśmy zrobili bez ziemniaków? Są idealnym składnikiem do wielu zup, na ich podstawie można przygotować wyśmienite zapiekanki, a do tego to właśnie z ziemniaków robi się frytki, czyli jeden z ukochanych dodatków zarówno dzieci, jak i dorosłych. To jednak nie wszystko, co można zrobić z ziemniaków. Innym dobrym pomysłem będą przecieraki. Mięciutkie kluski z trzech składników nie wydają się wykwintnym daniem, ale tu cały sekret wybornego smaku tkwi w prostocie. Przekonaj się sama. Więcej smakowitych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Składniki:

  • 700 g ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 1 duża cebula biała,
  • 200 g surowego boczku,
  • sól i pieprz w ilości do smaku.

Kluski ziemniaczane w wersji błyskawicznej. Żadnego sosu, tylko pyszna okrasa

Ziemniaki obieramy, płuczemy pod bieżącą wodą i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do ziemniaczanej masy wbijamy jajka, dodajemy sól i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną pulpę warto kilka minut potrzymać na sitku, by odcedzić z nadmiaru wody. Pamiętaj jednak, by gromadzić wodę z przecedzania pulpy. Na koniec zbierz z niej pozostałą skrobię, dodaj do masy ziemniaczanej i dopiero ją wylej.

Odcedzoną pulpę przekładamy do miski i łączymy z mąką. Ciasto na kluski ziemniaczane powinno być gęste. Następnie formujemy z pomocą łyżki niewielkie kluski. Nie muszą być estetyczne. Ważne jednak, by były podobnych rozmiarów. Dzięki temu będą równomiernie się gotować. Kluski gotujemy partiami w lekko osolonej wodzie.

W międzyczasie kroimy boczek w kostkę i wytapiamy na patelni. Do tłuszczu z mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę i szklimy, aż nabierze złotego koloru. Gotowe kluski podajemy z okrasą z boczku i cebulki, a do tego warto polać je odrobiną tłuszczu. Takie danie będzie wyborne i niezwykle sycące. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA