Tradycyjna, polska kuchnia kapustą i ziemniakami stoi. Właśnie dlatego warto postawić na swojskie składniki i rozgrzewające potrawy, które umilą długie, jesienne popołudnia. Przepis na zasmażany rarytas gości w każdym domu, warto go jednak nieco podrasować, tak jak robią to w wielu stołówkach i regionalnych karczmach.
Zasmażana kapusta to klasyka, z którą na próżno konkurować. Nic nie może się bowiem równać z tym kultowym smakiem kojarzonym z domowym obiadem u babci. Przepis warto jednak poprawnie przygotować - wówczas obejdzie się bez efektu papki i mdłego smaku. Babcina receptura sprawdzi się zatem idealnie - bez zbędnych dodatków, za to z solidną porcją kopru i mięsnej wkładki.
Kapusta zasmażana to uwielbiany przez Polaków dodatek do obiadu lub samodzielne danie podane na przykład z pajdą świeżego chleba. Sama kapusta to jednak nie wszystko. W garnku powinno znaleźć się też masło, chrupiący boczek, dużo koperku oraz świeżo mielony pieprz. Wówczas osiągniemy prawdziwe dzieło sztuki. Ciekawym rozwiązaniem będzie też sięgnięcie po kapustę kiszoną. Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Składniki:
Sposób przygotowania: