Przepis na rozpływającą się w ustach kapustę zasmażaną. Dodaj mięsną wkładkę, a będzie jak u babci

Nic nie podkreśli tradycyjnego, polskiego obiad tak jak solidna porcja zasmażanej kapusty. Swojski klasyk warto jednak odpowiednio przygotować - nie obejdzie się bez mięsnej wkładki i kilku przypraw. Tę recepturę stosują najlepsze kucharki i gospodynie.

Tradycyjna, polska kuchnia kapustą i ziemniakami stoi. Właśnie dlatego warto postawić na swojskie składniki i rozgrzewające potrawy, które umilą długie, jesienne popołudnia. Przepis na zasmażany rarytas gości w każdym domu, warto go jednak nieco podrasować, tak jak robią to w wielu stołówkach i regionalnych karczmach. 

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Kapusta zasmażana w znakomitej odsłonie - z tym składnikiem wyjdzie rewelacyjnie

Zasmażana kapusta to klasyka, z którą na próżno konkurować. Nic nie może się bowiem równać z tym kultowym smakiem kojarzonym z domowym obiadem u babci. Przepis warto jednak poprawnie przygotować - wówczas obejdzie się bez efektu papki i mdłego smaku. Babcina receptura sprawdzi się zatem idealnie - bez zbędnych dodatków, za to z solidną porcją kopru i mięsnej wkładki. 

Kapusta zasmażana to uwielbiany przez Polaków dodatek do obiadu lub samodzielne danie podane na przykład z pajdą świeżego chleba. Sama kapusta to jednak nie wszystko. W garnku powinno znaleźć się też masło, chrupiący boczek, dużo koperku oraz świeżo mielony pieprz. Wówczas osiągniemy prawdziwe dzieło sztuki. Ciekawym rozwiązaniem będzie też sięgnięcie po kapustę kiszoną. Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na zasmażaną kapustę jak u babci 

Składniki: 

  • niewielka główka kapusty,
  • 150 g boczku,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • pęczek kopru,
  • pół szklanki wody,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier.

Sposób przygotowania: 

  1. Główkę pozbaw zewnętrznych, ciemnych liści.
  2. Usuń głąb i poszatkuj kapustę - nie rób tego zbyt drobno, większe kawałki są o wiele smaczniejsze. 
  3. Warzywo przełóż teraz do dużego garnka, podlej odrobiną wody i gotuj na małej mocy przez około 15 minut.
  4. W tym czasie pokrój boczek, a gdy nabierze kolorów, dodaj go do kapusty. Dodaj też odrobinę soku z cytryny. 
  5. Do naczynia z kapustą dodaj też masło, drobno posiekany koperek, sól, pieprz i cukier. 
  6. Tak doprawioną kapustę duś kolejne 10 minut i gotowe! 
  7. Zasmażana kapusta doskonale smakuje z klasycznym schabowym, mielonym czy specjałami z kurczaka. Warto podać ją także z pajdą wiejskiego chleba. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.