Choć to danie gości na stołach od pokoleń, jego smak potrafi zaskoczyć. Wszystko zależy od szczegółów - rodzaju tłuszczu, przypraw, a nawet sposobu krojenia warzyw. Zasmażana kapusta w odpowiednim wydaniu zachwyci nawet tych, którzy jedzą ją zwykle tylko "z grzeczności". Warto ją nieco podrasować, tak jak robią to w wielu stołówkach i regionalnych karczmach.
Zasmażana kapusta to klasyka, z którą na próżno konkurować. Nic nie może się bowiem równać z tym kultowym smakiem kojarzonym z domowym obiadem u babci. Przepis warto jednak poprawnie przygotować - wówczas obejdzie się bez efektu papki i mdłego smaku. Babcina receptura sprawdzi się zatem idealnie - bez zbędnych dodatków, za to z solidną porcją kopru i mięsnej wkładki.
Kapusta zasmażana to uwielbiany przez Polaków dodatek do obiadu lub samodzielne danie podane na przykład z pajdą świeżego chleba. Sama kapusta to jednak nie wszystko. W garnku powinno znaleźć się też masło, chrupiący boczek, dużo koperku oraz świeżo mielony pieprz. Wówczas osiągniemy prawdziwe dzieło sztuki. Ciekawym rozwiązaniem będzie też sięgnięcie po kapustę kiszoną.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!