• Link został skopiowany

W stołówkach robią ją najlepiej. Z tym przepisem zasmażana kapusta nigdy nie zawodzi

Jak zrobić dobrą kapustę zasmażaną? Tradycyjny dodatek do obiadu może być gwiazdą całego talerza. Wszystko zależy od sposobu przyrządzenia. Ta wersja to coś więcej niż klasyka - to dopracowany przepis z dodatkami, które robią różnicę. Tego smaku nie da się podrobić.
Zasmażana kapusta
Fot. iStock, Olga Mazyarkina

Choć to danie gości na stołach od pokoleń, jego smak potrafi zaskoczyć. Wszystko zależy od szczegółów - rodzaju tłuszczu, przypraw, a nawet sposobu krojenia warzyw. Zasmażana kapusta w odpowiednim wydaniu zachwyci nawet tych, którzy jedzą ją zwykle tylko "z grzeczności". Warto ją nieco podrasować, tak jak robią to w wielu stołówkach i regionalnych karczmach. 

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Kapusta zasmażana w znakomitej odsłonie - z tym składnikiem wyjdzie rewelacyjnie

Zasmażana kapusta to klasyka, z którą na próżno konkurować. Nic nie może się bowiem równać z tym kultowym smakiem kojarzonym z domowym obiadem u babci. Przepis warto jednak poprawnie przygotować - wówczas obejdzie się bez efektu papki i mdłego smaku. Babcina receptura sprawdzi się zatem idealnie - bez zbędnych dodatków, za to z solidną porcją kopru i mięsnej wkładki. 

Kapusta zasmażana to uwielbiany przez Polaków dodatek do obiadu lub samodzielne danie podane na przykład z pajdą świeżego chleba. Sama kapusta to jednak nie wszystko. W garnku powinno znaleźć się też masło, chrupiący boczek, dużo koperku oraz świeżo mielony pieprz. Wówczas osiągniemy prawdziwe dzieło sztuki. Ciekawym rozwiązaniem będzie też sięgnięcie po kapustę kiszoną. 

Przepis na zasmażaną kapustę jak u babci 

Składniki: 

  • niewielka główka kapusty,
  • 150 g boczku,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • pęczek kopru,
  • pół szklanki wody,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier.

Sposób przygotowania: 

  1. Główkę pozbaw zewnętrznych, ciemnych liści.
  2. Usuń głąb i poszatkuj kapustę - nie rób tego zbyt drobno, większe kawałki są o wiele smaczniejsze. 
  3. Warzywo przełóż teraz do dużego garnka, podlej odrobiną wody i gotuj na małej mocy przez około 15 minut.
  4. W tym czasie pokrój boczek, a gdy nabierze kolorów, dodaj go do kapusty. Dodaj też odrobinę soku z cytryny. 
  5. Do naczynia z kapustą dodaj też masło, drobno posiekany koperek, sól, pieprz i cukier. 
  6. Tak doprawioną kapustę duś kolejne 10 minut i gotowe! 
  7. Zasmażana kapusta doskonale smakuje z klasycznym schabowym, mielonym czy specjałami z kurczaka. Warto podać ją także z pajdą wiejskiego chleba. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: