Dziadek Heniek robił ją na święta. Aromat było czuć w całym domu, a znikała szybciej niż krokiety i gołąbki

Na wigilijnym stole możemy znaleźć wiele smacznych różnorodności. Królują przede wszystkim kapusta, krokiety, paszteciki i barszcz czerwony. Na moim rodzinnym stole stawia się jeszcze coś. To mięso znika w mgnieniu oka, a przepis nie jest wcale skomplikowany.

Gdy pomyślimy o Świętach Bożego Narodzenia, przed oczami pojawiają się nam kultowe dania, które przygotowujemy kilka dni wcześniej. Zalicza się do nich czerwony barszcz z uszkami, różnego rodzaju sałatki, a także krokiety. By dodać całości smaku, warto także postawić domowej roboty szynkę, która urzeknie każdego smakosza. Dziadek Heniek robił ją w wyjątkowy sposób, a aromatu nadawał jej tymi składnikami.

Zobacz wideo Przepis na sycące danie - panzerotti

By zrobić szybkę taką jak od dziadka, warto zastosować się do kilku zasad. Przede wszystkim trzeba zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso i składniki. Oprócz mięsa główną rolę pełni tu glazura, bez której smak nie byłby taki sam. Oprócz tego trzeba dodać do całości warzywa takie jak marchew czy pietruszka. Taka mieszanka gwarantuje najlepsze doznania smakowe.

Przepis na szynkę musztardowo-miodową

Składniki:

  • 2 kg szynki wieprzowej,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • por,
  • 10 kulek czarnego pieprzu.

Składniki na glazurę:

  • 50 g brązowego cukru,
  • 5 łyżek miodu,
  • 100 ml czerwonego wina,
  • skórka z jednej pomarańczy,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki musztardy francuskiej,
  • kilka goździków.

Sposób przygotowania:

  1. Szynkę włóż do głębokiego garnka, dodaj obraną i posiekaną pietruszkę, marchewkę i por. Dodaj do składników sól i kulki czarnego pieprzu.
  2. Całość zalej wodą tak, by zakrywała mięso. Ustaw na ogniu i doprowadź do wrzenia. Następnie przykryj i gotuj około 2,5 godziny.
  3. W tym czasie przygotuj glazurę. Do małego rondelka przelej miód, wino i dodaj cukier. Zamieszaj, a gdy na powierzchni zaczną się robić bąbelki, zdejmij z ognia i dodaj startą skórkę z pomarańczy. Na koniec dodaj szczyptę soli, aby jeszcze bardziej podkreślić słodki smak glazury.
  4. Ugotowaną szynkę odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Gdy będzie chłodniejsza, wierzch szynki pokrój w kratkę i natrzyj całość musztardą.
  5. W miejsca przecięcia się wbij goździki, następnie dokładnie posmaruj szynkę połową glazury i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.
  6. Po tym czasie wyjmij mięso, polej resztą glazury i piec w tej samej temperaturze przez kolejne 20 minut. Po tym czasie jest gotowa do zjedzenia, smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA