Pod każdym względem przebija świąteczną zupę grzybową. To za sprawą pierzynki, która dodaje smaku

Zupa grzybowa kojarzyć się może z Wigilią. To właśnie ona często serwowana jest w różnych domach zamiast czerwonego barszczu. By w tym roku zaskoczyć nią całą rodzinę, proponujemy przygotować ten przepis. Krucha pierzynka robi niesamowite wrażenie.

W wielu domach przed Wigilią przygotowuje się zupę grzybową. Zastępuje się nią barszcz czerwony lub podaje jako kolejne danie świąteczne. Klasyczny przepis mówi o tym, by połączyć suszone grzyby z warzywami. Nie wymaga ona wyjątkowych umiejętności, lecz czasu. W takim wypadku najlepiej przygotować ją dzień wcześniej. By jednak dodać jej nieco więcej smaku, warto przyrządzić ją z tego przepisu.

Zobacz wideo 3 pomysły na super proste zupy

Zupa grzybowa z naszego przepisu wyróżnia się na tle klasycznej wersji. Dodaje się do niej przede wszystkim podsmażoną cebulę. Jednak to nie wszystko. Przed jej podaniem, warto włożyć ją do gorącego piekarnika. Wierzch jednak wylep ciastem francuskim. Dzięki temu zrobisz pierzynkę, która nie tylko świetnie wygląda, a także zastępuje pieczywo.

Przepis na zupę grzybowo-cebulową pod ciastem francuskim

Składniki

  • 1,5 l bulionu,
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 250 g żeberek wieprzowych,
  • 4 ziemniaki,
  • 4 cebule,
  • marchewka,
  • kawałek selera,
  • 150 g suszonych grzybów,
  • oliwa z oliwek,
  • łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • sól.

Sposób przygotowania

  1. Chwilę przed gotowaniem zupy umieść grzyby w misce i zalej ciepłą wodą. Pozostaw je do namoczenia.
  2. Do garnka włóż żeberka, obrane i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę, a także seler. Ustaw naczynie na średnim ogniu, zalej bulionem i gotuj do miękkości warzyw.
  3. W międzyczasie zajmij się innymi produktami. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną na drobno cebulę. Gdy warzywa staną się miękkie, wyłów je, a do wywaru dodaj grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotuj całość przez następne 25-30 minut.
  4. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj je do wywaru, wlej również podsmażoną cebulę i wcześniej wyjęte warzywa. Zamieszaj i przypraw do smaku.
  5. Przed podaniem przelej zupę do żeliwnych miseczek. Ciasto francuskie podziel na mniejsze kawałki, które są nieco większe od naczyń z zupą. Na wierzchu włóż płaty ciasta i nakłuj je widelcem. Tak przygotowane włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz przez około 15 minut. Po wypieczeniu potrawa jest gotowa do podania.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA