Ciasto Rzeszowiak to połączenie czterech słodkich warstw. Piętrowy rarytas idealny na święta i do kawy

Tęsknisz za domowymi łakociami? Sięgnij po niezawodną recepturę prosto z przepiśnika babci. Rzeszowiak to regionalny specjał, który łączy aż cztery znakomite smaki. Kolorowe warstwy gwarantują niebanalny efekt i piękną prezencję. Wystarczy zadbać o dobry skład i estetyczne, piętra.

Nie da się ukryć, ze babcine łakocie są jednymi z najlepszych. Właśnie dlatego, zamiast szykować wymyślne ciasta, warto wrócić do korzeni i postawić na rzeszowiaka - piętrowy placek z wybornymi masami. Takie połączenie jest nieco czasochłonne, jednak warto się poświęcić, bo każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach. 

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Rzeszowiak to regionalne ciasto pełne słodkich warstw 

Jesienią na stołach króluje szarlotka, kruche tarty i wyborne placki. Nic nie może się jednak równać z regionalnym specjałem zwanym ciastem Rzeszowiak. To połączenie kilku warstw, kremowych mas i kruchego spodu nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale także podbija kubki smakowe w kilka chwil! Przygotowanie może na pierwszy rzut oka wydawać się czasochłonne, jednak dla tego smak warto się poświęcić. 

Rzeszowiak to przede wszystkim duet masy orzechowej, serowej i makowej. Wisienką na torcie jest kruchy spód, który wszystko pięknie spaja i wykańcza. Babciny rarytas to propozycja na zbliżające się święta, ale i doskonała słodycz do codziennej kawy. Przepis zdradzamy poniżej - zachęcamy do wcześniejszego przygotowania, by później cały proces szybko przebiegł bez zbędnego bałaganu. 

Przepis na ciasto Rzeszowiak - babciny specjał z kilku wyśmienitych pięter 

Składniki na kruchy spód: 

  • 250 g mąki,
  • 150 g masła
  • 2 żółtka,
  • 100 g cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki śmietany 12 proc.

Masa serowa: 

  • 500 g twarogu półtłustego,
  • 200 g masła,
  • 6 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • budyń śmietankowy,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • łyżka mąki ziemniaczanej.

Masa makowa: 

  • 250 g zmielonego maku,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 2 żółtka,
  • pół szklanki cukru,
  • solidna łyżka masła,
  • łyżka miodu,
  • 3 krople aromatu migdałowego.

Masa orzechowa: 

  • 350 g zmielonych orzechów włoskich,
  • pół szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • łyżka masła. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od kruchego ciasta. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder i proszek do pieczenia. Sypkie produkty wymieszaj, następnie wbij jajka i dodaj pokrojone, zimne masło. Ze wszystkich składników energicznie wyrabiaj kruche ciasto. Uformuj w kulę, owiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki na godzinę. Odłóż trochę ciasta na późniejszą dekorację. 
  2. Ciasto wyłóż na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 15 minut. Ostudź. 
  3. Masa serowa - twaróg dokładnie zmiel, najlepiej dwukrotnie i przełóż do miski. Nabiał połącz z cukrem i żółtkami. Całość ucieraj do powstania kremowej masy. Dodaj teraz mąkę, budyń i ponownie miksuj. W drugim naczyniu ubij pianę z białek - połowę przełóż do masy serowej, resztę zachowaj. 
  4. Masa orzechowa - mleko zagotuj z cukrem i masłem. Zalej nim orzechy, wymieszaj i ostudź
  5. Masa makowa - połącz mak z cukrem, masłem, żółtkami, miodem, aromatem migdałowym. Wszystko na koniec dokładnie wymieszaj i dodaj pianę z białek. 
  6. Teraz pora złożyć ciasto. Na kruchy spód wyłóż masę orzechową, następnie masę makową i masę serową. Wierzch Rzeszowiaka udekoruj pozostałym ciastem, tworząc plecionkę lub inne kształty.
  7. Ciasto piecz w 170 stopniach przez 70 minut. Na koniec pozostaw do ostudzenia i gotowe! Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.