Miodownik - przepis na najlepsze ciasto świąteczne z orzechami i budyniem. Jest wilgotne i aromatyczne

Miodownik to ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Słodka masa budyniowa w połączeniu z miękkim, aromatycznym ciastem i chrupiącymi orzechami sprawia, że rozpływamy się z wrażenia. Goście zawsze są nim zachwyceni. Poniżej znajdziecie prosty przepis, który sprawdza się w mojej rodzinie od lat.

Miodownik to obok makowca, piernika i sernika jeden z najpopularniejszych deserów serwowanych podczas świąt. Jest subtelnie słodki, doskonale wilgotny i obłędnie pyszny. Dosłownie rozpływa się w ustach. Zdecydowanie warto upiec go chociaż raz w roku. Zachwyt ze strony gości gwarantowany.

Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Miodownik - przepis na ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Wychodzi idealnie wilgotne i aromatyczne

Przygotowanie miodownika wydaje się dość czasochłonne, ale, o dziwo, jest dość proste. Dzięki przejrzystej recepturze można go wykonać bez większych trudności. Jeśli znudził ci się już świąteczny sernik, koniecznie spróbuj tego ciasta. Nie pożałujesz!

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka,
  • 600 g mąki pszennej,
  • 250 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Składniki na masę budyniową:

  • 500 ml mleka,
  • 150 g masła,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Składniki na masę orzechową:

  • 200 g orzechów włoskich,
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 3 łyżki miodu.

Miodownik z budyniem i orzechami. Sposób przygotowania

Zacznij od przygotowania ciasta. Nad stolnicą przesiej przez sitko mąkę. Dodaj kostkę masła, cukier, jajka, miód i sodę oczyszczoną. Wszystkie składniki połącz w jednolitą masę i zagnieć. Uformowane ciasto podziel na trzy części. Dwie z nich dokładnie rozwałkuj i umieść na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Formy z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez kwadrans.

W dalszej kolejności zajmij się masą orzechową. Wszystkie orzechy drobno posiekaj. W rondelku rozpuść masło, do którego następnie wrzuć posiekane orzechy, miód i cukier. Całość zamieszaj do połączenia składników i zagotuj, a na koniec odstaw do ostudzenia.

Pozostałą część surowego ciasta rozwałkuj i umieść na blaszce. Na warstwę ciasta wylej ostudzoną masę orzechową. Wyrównaj powierzchnię za pomocą szpatułki i wstaw do piekarnika. Po 15 minutach wyjmij formę. Ostatni etap przygotowań to masa budyniowa. Pół szklanki mleka odstaw na bok. Pozostałą część zagotuj z cukrem zwykłym i waniliowym, a w szklance z mlekiem połącz ze sobą żółtka jajek i obie mąki. Wymieszaj, a następnie stopniowo przelej do gotującego się mleka. Mieszaj, aż masa budyniowa zgęstnieje.

Gotowy budyń odstaw do ostudzenia. Utrzyj go z masłem, a powstałą puszystą masę przekładaj warstwami między upieczonymi blatami ciasta. Na samej górze powinna znajdować się warstwa z orzechami. Pyszny miodownik wstaw do lodówki na dwie godziny, aby stężał. Po tym czasie możesz go pokroić i poczęstować domowników. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA