Miodownik to obok makowca, piernika i sernika jeden z najpopularniejszych deserów serwowanych podczas świąt. Jest subtelnie słodki, doskonale wilgotny i obłędnie pyszny. Dosłownie rozpływa się w ustach. Zdecydowanie warto upiec go chociaż raz w roku. Zachwyt ze strony gości gwarantowany.
Przygotowanie miodownika wydaje się dość czasochłonne, ale, o dziwo, jest dość proste. Dzięki przejrzystej recepturze można go wykonać bez większych trudności. Jeśli znudził ci się już świąteczny sernik, koniecznie spróbuj tego ciasta. Nie pożałujesz!
Składniki na ciasto:
Składniki na masę budyniową:
Składniki na masę orzechową:
Zacznij od przygotowania ciasta. Nad stolnicą przesiej przez sitko mąkę. Dodaj kostkę masła, cukier, jajka, miód i sodę oczyszczoną. Wszystkie składniki połącz w jednolitą masę i zagnieć. Uformowane ciasto podziel na trzy części. Dwie z nich dokładnie rozwałkuj i umieść na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Formy z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez kwadrans.
W dalszej kolejności zajmij się masą orzechową. Wszystkie orzechy drobno posiekaj. W rondelku rozpuść masło, do którego następnie wrzuć posiekane orzechy, miód i cukier. Całość zamieszaj do połączenia składników i zagotuj, a na koniec odstaw do ostudzenia.
Pozostałą część surowego ciasta rozwałkuj i umieść na blaszce. Na warstwę ciasta wylej ostudzoną masę orzechową. Wyrównaj powierzchnię za pomocą szpatułki i wstaw do piekarnika. Po 15 minutach wyjmij formę. Ostatni etap przygotowań to masa budyniowa. Pół szklanki mleka odstaw na bok. Pozostałą część zagotuj z cukrem zwykłym i waniliowym, a w szklance z mlekiem połącz ze sobą żółtka jajek i obie mąki. Wymieszaj, a następnie stopniowo przelej do gotującego się mleka. Mieszaj, aż masa budyniowa zgęstnieje.
Gotowy budyń odstaw do ostudzenia. Utrzyj go z masłem, a powstałą puszystą masę przekładaj warstwami między upieczonymi blatami ciasta. Na samej górze powinna znajdować się warstwa z orzechami. Pyszny miodownik wstaw do lodówki na dwie godziny, aby stężał. Po tym czasie możesz go pokroić i poczęstować domowników. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl