Idealne kartacze, to te domowej roboty. Jak złapać proporcje? Moja ciocia twierdzi, że wystarczy odjąć zero

Kartacze są nieodłączną częścią tradycyjnej kuchni podlaskiej, choć równie ważne są również w kuchni litewskiej i ukraińskiej. Ich przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale nie ma się czego obawiać. Jeśli zapamiętasz te proporcje, kartacze spod twojej ręki zawsze będą idealne.

W czym tkwi sekret idealnych proporcji? Moja ciocia od lat powtarza, że liczy się stosunek mąki do ziemniaków. Jak go prawidłowo odmierzyć? Sprytny trik tkwi w... odjęciu zera. Masę ziemniaków zamień na gramy, a następnie odejmij jedno zero. Wyjdzie ci ilość mąki, której musisz użyć w przepisie. Tym sposobem, jeśli używasz 1 kg ziemniaków (1000 g), potrzebujesz 100 g mąki pszennej. Dziecinnie proste, prawda? Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Farszynki z serem Mlecznym Serenada

Składniki:

  • 2,5 kg ziemniaków,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 kg karkówki,
  • 2 cebule białe,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g boczku,
  • sól i pieprz do smaku.

Domowe kartacze dla całej rodziny. Soczysty farsz i mięciutkie ciasto zasmakują wszystkim

  1. Ziemniaki obieramy, płuczemy pod bieżącą wodą i dzielimy na pół. Połowę gotujemy w lekko osolonym wrzątku, a drugą, surową połowę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Starte ziemniaki odsączamy z nadmiaru wody z pomocą sitka lub czystej gazy.
  3. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i przepuszczamy przez praskę. Łączymy z surowymi ziemniakami.
  4. Do ziemniaków dodajemy sól, odrobinę pieprzu i mąkę. Całość mieszamy i zagniatamy.
  5. Mięso gotujemy, aż będzie miękkie. Do gotowania dodajemy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. 
  6. Ugotowane mięso wyjmujemy z wody, studzimy i mielimy. Do mięsnego farszu dodajemy posiekane cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
  7. Z ciasta ziemniaczanego przygotowujemy placki wielkości dłoni. Do każdego z nich nakładamy mięsny farsz i zlepiamy.
  8. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni.

Kartacze należy gotować 15-20 minut. Większość kucharek i gospodyń twierdzi, że najlepsze wychodzą, gdy poczekamy 5 minut od wypłynięcia. Wówczas ciasto jest idealnie miękkie. Kartacze podawaj okraszone skwarkami z boczku i omastą. Będą znakomite i niesłychanie sycące. Smacznego!

Więcej o: