Gdy za oknem śnieg, mróz czy plucha nic nie poprawi humoru i rozgrzeje jak kubek gorącej, aromatycznej herbaty. Popularny o tej porze roku napój warto jednak nieco podrasować. Sama cytryna nie wystarczy - poniżej zdradzamy przepis na iście zimowy napar, który nie tylko rozpieści zmysły, ale i podreperuje zdrowie.
Przed nami długie, mroczne i zimne miesiące, dlatego warto się na nie odpowiednio przygotować. Poza rozmaitymi eksperymentami kulinarnymi warto postawić też na specjał, który gości w wielu domach niemal codziennie. Mowa tu o herbacie, ale nie byle jakiej, tylko w wersji zimowej. Klasyczny napar można wzbogacić rozmaitymi składnikami - od owoców, świeżych ziół po korzenne przyprawy. Sekretem są jednak odpowiednie połączenia czy wyważone proporcje. Właśnie dlatego przychodzimy z pomocą i zdradzamy recepturę, która rozgrzeje, korzystnie wpłynie na zdrowie, samopoczucie i co najważniejsze dostarczy solidnej porcji witamin!
Zimowe herbaty można przygotowywać na wiele sposobów. Wcześniej jednak warto wyposażyć się w sezonowy niezbędnik, który pozwoli na obłędne kompozycje - od tych owocowych, po nieco odważniejsze i nieoczywiste. Klasyką będą cytrusy: pomarańcza, cytryna i mandarynka. Świetnym słodzidłem, jest z kolei miód, który nie tylko nada smaku, ale i wspomoże nasz organizm w okresie przeziębień. Później można nieco bardziej szaleć z produktami jak imbir, granat, cynamon, anyż, goździki, jabłka, śliwki, pigwa, syrop malinowy, rozmaryn czy świeża mięta.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Sposób przygotowania: