Grzybowa to obok barszczu czerwonego i zupy rybnej jedna z najpopularniejszych zup serwowanych w czasie świąt. Wyśmienicie smakuje również przy innych okazjach. Nic nie stoi bowiem na przeszkodzie, aby z receptury opracowanej przez samą Magdę Gessler korzystać na co dzień. Potrawa w jej wydaniu wychodzi niezwykle aromatyczna i pełna intensywnego zapachu. Trudno się jej oprzeć!
Przepis na genialną zupę grzybową Magda Gessler umieściła w swojej książce zatytułowanej "Smaczna kuchnia". Nie da się ukryć, że danie rzeczywiście wychodzi niebywale smaczne, a na dodatek pięknie pachnące. Najlepiej przygotować ją dzień przed Wigilią - wtedy mogą się nią raczyć wszyscy biesiadujący.
Składniki:
Przygotowania zupy grzybowej zacznij od nasączenia grzybów. Dzień wcześniej zalej je niewielką ilością wody, po czym zostaw na całą noc. Nazajutrz rano wyjmij grzyby z wody. Nie wylewaj jej jednak, ponieważ jeszcze ci się przyda. Nasączone grzyby pokrój w dość cienkie plastry. Warzywa dokładnie opłucz, a następnie obierz. Zetrzyj na tarce marchew, seler, korzeń pietruszki oraz kapustę. Pora z kolei pokrój w paski.
Obraną cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle w garnku. Gdy warzywo stanie się miękkie, dorzuć do niego starte i pokrojone warzywa oraz grzyby. Całość zamieszaj, a następnie zalej gorącym bulionem. To także dobry moment na wlanie wody pozostałej z moczenia grzybów. Wszystkie składniki ugotuj do miękkości. Powinno to zająć około 40-45 minut.
Pod koniec gotowania dopraw zupę pieprzem i posyp posiekanym koperkiem. Pyszną grzybową możesz podawać z grzankami lub bez - w każdej wersji będzie rozgrzewająca, aromatyczna i absolutnie pyszna. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl