Ciasta bez pieczenia to nie twoja bajka? Po kęsie tego deseru zmienisz zdanie. Połączenie kajmaku i orzechów zwala z nóg

Boże Narodzenie już za pasem, a ty nadal zastanawiasz się co upichcić dla wigilijnych gości? A może na samą myśl o pieczeniu ciasta jest ci słabo? Na ratunek przychodzi przepis na znakomity deser, do którego nie potrzebujesz posiadać piekarnika. W składzie takie przysmaki jak orzechy, kajmak i masa budyniowa. Musisz tego spróbować.

Ten deser wykona nawet dziecko. Wystarczy przekładać warstwy i smarować słodkimi składnikami. W te święta Bożego Narodzenia pozwól sobie na odrobinę luzu i przygotuj znakomite ciasto orzechowe bez pieczenia. Ten banalny przepis przygotujesz dzień przed Wigilią, a na celebrację z rodziną będzie już gotowy. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Składniki:

  • 1 litr mleka,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 200 g masła,
  • 200 g orzechów ziemnych,
  • 400 g twardych herbatników,
  • 4 opakowania budyniu waniliowego,
  • 5 łyżek ulubionego miodu,
  • 1 puszka masy kajmakowej.

Przepyszne ciasto bez pieczenia. Orzechownik bije na głowę nawet sernik i pierniczki

  1. Mleko podgrzewamy w garnku i łączymy z budyniami. Masę słodzimy i gotujemy, aż zgęstnieje. 
  2. Gdy masa budyniowa zacznie gęstnieć, dodajemy również miód, masło i masę kajmakową (4 łyżki masy zostawiamy do dekoracji). Całość dokładnie i energicznie mieszamy.
  3. Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni.
  4. Blachę wykładamy folią. Układamy dno z herbatników.
  5. Na dno z herbatników wykładamy odrobinę masy budyniowo-kajmakowej, wysypujemy część orzechów i przykrywamy herbatnikami. Całość powtarzamy aż do zużycia składników.
  6. Ostatnią warstwę powinny stanowić herbatniki. Polewamy je pozostałym w puszce kajmakiem i posypujemy resztką orzechów. 
  7. Kiedy masa nieco zastygnie, przekładamy orzechownik do lodówki na kilka godzin. Najlepiej zostawić go w chłodzie na całą noc. 

Gotowy orzechownik będzie zwięzły i łatwy do pokrojenia. Twarde herbatniki nasiąkną masą budyniową i kajmakiem, dzięki czemu nabieranie kęsów widelcem nie sprawi kłopotu. Po kolacji wigilijnej taki deser z pewnością zrobi furorę, a ty nie narobisz się przy jego przygotowywaniu dzień wcześniej. Tylko uważaj, bo z pewnością na pierwszy dzień świąt nie zostanie nawet okruszek. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA