Te ekspresowe kotlety to hit. Zamiast mięsa użyj tego, a po chwili będziesz się raczyć pysznym obiadem

Kotlety jajeczne to danie, które przygotowuje się szybko i bardzo łatwo. W podstawowej wersji wymaga jedynie kilku prostych składników, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by popuścić wodze fantazji i urozmaicić je swoimi ulubionymi przyprawami i dodatkami.

Chrupiące i złociste kotlety jajeczne to doskonała propozycja nie tylko dla osób, które stronią od dań mięsnych. Potrawa ta świetnie sprawdzi się w zabiegany dzień, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie smacznego i pożywnego obiadu. Zamiast sięgać wtedy po tzw. gotowce, lepiej upichcić prosty, domowy posiłek. Z naszą pomocą zrobisz to w zaledwie kwadrans.

Zobacz wideo Kotlety z fasoli, czyli gotowanie vege nie jest trudne

Ekspresowy obiad w 15 minut. Te kotlety wegetariańskie to prawdziwy rarytas

Kotlety jajeczne to prawdziwy hit kulinarny dla osób, które nie mają czasu, ochoty lub umiejętności, by codziennie przygotowywać wykwintne, skomplikowane dania. Z poniższą recepturą poradzi sobie absolutnie każdy - zarówno kulinarny amator, jak i bardziej doświadczony kucharz. Tego smaku nie da się podrobić, koniecznie musisz się o tym przekonać na własnej skórze. Do dzieła!

Składniki:

  • 7 jajek,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz,
  • siekany szczypiorek,
  • opcjonalnie: podsmażana cebulka, natka pietruszki, pikantna musztarda.

Chrupiące kotlety jajeczne. Sposób przygotowania

Do garnka wlej zimną wodę i ją zagotuj. Dodaj szczyptę soli, a następnie ostrożnie umieść w niej sześć jajek. Gotuj je jeszcze przez ok. 9 minut od momentu zagotowania. Jajka powinny wyjść na twardo. Wyjmij je do ostudzenia, a w dalszej kolejności obierz ze skorupki. 

Obrane jajka rozgnieć przy pomocy widelca lub specjalnej praski kuchennej. Do powstałej masy wbij jedno surowe jajko, dodaj 2-3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Nie zapomnij o posiekanym szczypiorku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i uformuj z nich niewielkie kotlety, które następnie obtocz w bułce tartej. 

Gotowe kotleciki smaż obustronnie na rozgrzanej patelni. Po kilku minutach smażenia powinny nabrać złocistej barwy. Ekspresowy obiad możesz wzbogacić o pyszną sałatkę lub pieczone warzywa. Kotlety świetnie smakują też z domowym sosem koperkowym oraz ze świeżym, chrupkim pieczywem. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.