Chrupiące i złociste kotlety jajeczne to doskonała propozycja nie tylko dla osób, które stronią od dań mięsnych. Potrawa ta świetnie sprawdzi się w zabiegany dzień, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie smacznego i pożywnego obiadu. Zamiast sięgać wtedy po tzw. gotowce, lepiej upichcić prosty, domowy posiłek. Z naszą pomocą zrobisz to w zaledwie kwadrans.
Kotlety jajeczne to prawdziwy hit kulinarny dla osób, które nie mają czasu, ochoty lub umiejętności, by codziennie przygotowywać wykwintne, skomplikowane dania. Z poniższą recepturą poradzi sobie absolutnie każdy - zarówno kulinarny amator, jak i bardziej doświadczony kucharz. Tego smaku nie da się podrobić, koniecznie musisz się o tym przekonać na własnej skórze. Do dzieła!
Składniki:
Do garnka wlej zimną wodę i ją zagotuj. Dodaj szczyptę soli, a następnie ostrożnie umieść w niej sześć jajek. Gotuj je jeszcze przez ok. 9 minut od momentu zagotowania. Jajka powinny wyjść na twardo. Wyjmij je do ostudzenia, a w dalszej kolejności obierz ze skorupki.
Obrane jajka rozgnieć przy pomocy widelca lub specjalnej praski kuchennej. Do powstałej masy wbij jedno surowe jajko, dodaj 2-3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Nie zapomnij o posiekanym szczypiorku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i uformuj z nich niewielkie kotlety, które następnie obtocz w bułce tartej.
Gotowe kotleciki smaż obustronnie na rozgrzanej patelni. Po kilku minutach smażenia powinny nabrać złocistej barwy. Ekspresowy obiad możesz wzbogacić o pyszną sałatkę lub pieczone warzywa. Kotlety świetnie smakują też z domowym sosem koperkowym oraz ze świeżym, chrupkim pieczywem. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl