Kutia to tradycyjna potrawa, którą podaje się podczas wieczerzy wigilijnej. Na kutię składają się następujące składniki: gotowana pszenica, mak, miód oraz bakalie. To pyszne proste danie uwielbianie jest zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Niektórzy tak ją lubią, że traktują ją nie jako jedną z dwunastu potraw na stole, ale jako całoroczny podwieczorek.
Kutia zawiera ogrom cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Należy jednak wiedzieć, że mimo to jest bardzo kaloryczna. Jeśli jednak nie jemy jej codziennie, a raz do roku, nie warto popadać w paranoję i zjeść jej tyle, na ile mamy ochotę. Więcej przydatnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Ania Starmachna swojej internetowej stronie podzieliła się przepisem na kutię, który dokładnie brzmi "kutia mojej babci". W tej recepturze znajduje się wyjątkowy składnik, którym są płatki róży. Jeśli ich nie mamy, możemy zastąpić je konfiturą różaną.
Składniki:
Sposób przygotowania: