Tej słodkiej potrawy nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ania Starmach dodaje zaskakujący składnik

Kutia to przepis typowo bożonarodzeniowy. Niektórzy czekają cały rok, aby w końcu posmakować tego słodkiego świątecznego dania. Ania Starmach podzieliła się swoim przepisem na kutię. Musicie go wypróbować.

Kutia to tradycyjna potrawa, którą podaje się podczas wieczerzy wigilijnej. Na kutię składają się następujące składniki: gotowana pszenica, mak, miód oraz bakalie. To pyszne proste danie uwielbianie jest zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Niektórzy tak ją lubią, że traktują ją nie jako jedną z dwunastu potraw na stole, ale jako całoroczny podwieczorek.  

Zobacz wideo Wspólne święta. Zaporoska kutia na uzwarze - Запорізька кутя на узварі

Kutia, czyli bożonarodzeniowy przysmak. Ania Starmach przygotowuje ją w ten sposób 

Kutia zawiera ogrom cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Należy jednak wiedzieć, że mimo to jest bardzo kaloryczna. Jeśli jednak nie jemy jej codziennie, a raz do roku, nie warto popadać w paranoję i zjeść jej tyle, na ile mamy ochotę. Więcej przydatnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Ania Starmachna swojej internetowej stronie podzieliła się przepisem na kutię, który dokładnie brzmi "kutia mojej babci". W tej recepturze znajduje się wyjątkowy składnik, którym są płatki róży. Jeśli ich nie mamy, możemy zastąpić je konfiturą różaną. 

Składniki: 

  • 1 szklanka ziaren pszenicy, 
  • 1 szklanka maku
  • 2 szklanki mleka, 
  • 2 łyżki płatków róży ucieranej z cukrem (lub konfitury różanej), 
  • 6 łyżek miodu
  • 50 g rodzynek, 
  • 50 g migdałów, 
  • 2 łyżki cukru pudru. 

Jak zrobić kutię? Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Dzień przed planowanym przygotowaniem kutii pszenicę zalej gorącą wodą i odstaw na noc, aby napęczniała. 
  2. Następnego dnia przecedź ją, zalej wodą i gotuj do miękkości przez mniej więcej trzy godziny. 
  3. Mak zalej mlekiem i gotuj około 40 minut, po tym czasie przecedź go i zmiel w maszynce do mięsa. 
  4. Pszenicę połącz z makiem, miodem, cukrem, płatkami róży i pokrojonymi bakaliami. Odstaw do lodówki na godzinę. Podawaj schłodzoną. Smacznego! 
Więcej o: