• Link został skopiowany

Zamiast kurczaka sięgnij po rybę. Wysmaż ją na złoto, lecz wcześniej zanurz w tej marynacie

Wybór składników na obiad nie zawsze jest prosty. Zazwyczaj więc sięgamy po najprostsze i najbardziej oczywiste produkty. Jednak dziś warto zamienić klasycznego kotleta na kawałek ryby, a jej przyrządzenie sprawi, że będziesz chciał częściej do niej wracać. By wyszła, musi trochę poleżakować.
Już wkrótce nastąpi koniec smażenia ryb w nadmorskich kurortach. To odpowiedź na paragony grozy
Fot. CharlieAJA / iStock

Przyrządzając obiad mamy do wyboru wiele smacznych propozycji, które zachęcają nas nie tylko smakiem, a także wyglądem. Jak to niektórzy mówią, je się również oczami, więc i wygląd takiego dania jest dla nas ważny. By zaspokoić nie tylko swój głód, a także chęć zjedzenia czegoś dobrego, warto sięgnąć po ten przepis. Ryba, która z niego wychodzi jest obłędnie pyszna.

Zobacz wideo Ryba po grecku - pyszny klasyk

Sięganie po rybę nie jest w wielu domach popularne. Zazwyczaj zastępuje ją kurczak, indyk, czy różnorodne mięso mielone. By jednak co jakiś czas to przełamać, warto sięgnąć po prostą i smaczną recepturę. Wykorzystuje się w niej pstrąga, a następnie pozostawia się go w marynacie na kilka godzin. Dzięki temu, że ta ryba posiada delikatne mięso, idealne ono wsiąka wszelkie przyprawy. Marynata zrobiona jest z octu, oliwy, a także można dodać niego wina.

Przepis na pstrąga marynowanego

Składniki

  • 4 pstrągi,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu,
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżka startej skórki z cytryny,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 4 łyżki masła,
  • jajko,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Umyte i osuszone ryby umieść w naczyniu. Do osobnej miseczki wlej oliwę, ocet, wino, a także wsyp sól i pieprz. Na koniec wsyp również tymianek, skórkę z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie i energicznie wymieszaj, by produkty się połączyły.
  2. Tak przygotowaną marynatą zalej rybę. Przykryj ją folią spożywczą, a jeśli jest w plastikowym pudełku zamknij ją pokrywką. Tak przygotowaną włóż do lodówki na około 6-7 godzin.
  3. Po upływie tego czasu wyjmij ją z marynaty i osusz za pomocą ręcznika. Następnie zamocz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej.
  4. Każdą rybę ułóż na rozgrzanym maśle. Smaż do momentu uzyskania złotej skórki. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: