To nie szarlotka, a ma w sobie jabłka. W takiej odsłonie prawie nikt jej nie zna

Szarlotkę zna chyba każdy, tak samo jak makaron, który zazwyczaj podaje się z mięsem mielonym i sosem. To są całkowicie dwa różne przysmaki, które można połączyć w coś bardzo smacznego. Możesz przecierać oczy, ale to naprawdę zasmakuje dużej ilości osób.

Jabłka to owoce, które każdej jesieni zyskują na popularności. Zazwyczaj wykonuje się z nich szarlotkę, a także racuchy. Jednak można je wykorzystać do jeszcze innych smakołyków, a jeden z nich jest naprawdę szokujący. Mało kto by nawet pomyślał, by te owoce tak połączyć z makaronem, a to się jednak stało.

Zobacz wideo Placek z jabłkami. Idealny deser po wakacyjnym obiedzie

Makaron lasagne zazwyczaj wykorzystywany jest tylko do jednego. Wykonuje się z niego włoskie danie wypełnione sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Tym razem, zamiast tych składników należy użyć uprażonych jabłek. Dzięki temu można stworzyć nowy, oryginalny deser.

Przepis na lasagne z jabłkami

Składniki

  • 900 g prażonych jabłek,
  • 10 płatów makaronu do lasagne,
  • 150 g serka śmietankowego,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • 75 ml mleka,
  • 75 g drobnego cukru,
  • 2 jajka.

Składniki dodatkowe

  • 85 g cukru,
  • pół łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie masy śmietankowej. Do dużej miski przelej serek, dodaj cukier i wbij jajka. Wymieszaj i wlej śmietankę, a także mleko. Zmiksuj wszystko na średnich obrotach miksera, na jednolitą konsystencję.
  2. Keksówkę wysmaruj warstwą masła, następnie wylej kilka łyżek masy śmietankowej. Na tak przygotowanym spodzie rozłóż kawałki suchego makaronu. Następnie równomiernie ułóż na nim 1/4  prażonych jabłek, owoce polej kolejną warstwą śmietanki.
  3. Powtarzaj tę czynność do momentu wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być makaron polany masą śmietankową. Wstaw blaszkę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 25 minut.
  4. Po tym czasie wyjmij lasagne z urządzenia, jej wierzch posyp cukrem i cynamonem. Zapiecz całość przez następne 10 minut, by cukier się skarmelizował.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: