-
Haps
-
Jak przygotować
- To nie szarlotka, a ma w sobie jabłka. W takiej odsłonie prawie nikt jej nie zna
To nie szarlotka, a ma w sobie jabłka. W takiej odsłonie prawie nikt jej nie zna
Szarlotkę zna chyba każdy, tak samo jak makaron, który zazwyczaj podaje się z mięsem mielonym i sosem. To są całkowicie dwa różne przysmaki, które można połączyć w coś bardzo smacznego. Możesz przecierać oczy, ale to naprawdę zasmakuje dużej ilości osób.
Jabłka to owoce, które każdej jesieni zyskują na popularności. Zazwyczaj wykonuje się z nich szarlotkę, a także racuchy. Jednak można je wykorzystać do jeszcze innych smakołyków, a jeden z nich jest naprawdę szokujący. Mało kto by nawet pomyślał, by te owoce tak połączyć z makaronem, a to się jednak stało.
Zobacz wideo Placek z jabłkami. Idealny deser po wakacyjnym obiedzie
Makaron lasagne zazwyczaj wykorzystywany jest tylko do jednego. Wykonuje się z niego włoskie danie wypełnione sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Tym razem, zamiast tych składników należy użyć uprażonych jabłek. Dzięki temu można stworzyć nowy, oryginalny deser.
Przepis na lasagne z jabłkami
Składniki
- 900 g prażonych jabłek,
- 10 płatów makaronu do lasagne,
- 150 g serka śmietankowego,
- 150 ml śmietanki 30%,
- 75 ml mleka,
- 75 g drobnego cukru,
- 2 jajka.
Składniki dodatkowe
- 85 g cukru,
- pół łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie masy śmietankowej. Do dużej miski przelej serek, dodaj cukier i wbij jajka. Wymieszaj i wlej śmietankę, a także mleko. Zmiksuj wszystko na średnich obrotach miksera, na jednolitą konsystencję.
- Keksówkę wysmaruj warstwą masła, następnie wylej kilka łyżek masy śmietankowej. Na tak przygotowanym spodzie rozłóż kawałki suchego makaronu. Następnie równomiernie ułóż na nim 1/4 prażonych jabłek, owoce polej kolejną warstwą śmietanki.
- Powtarzaj tę czynność do momentu wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być makaron polany masą śmietankową. Wstaw blaszkę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 25 minut.
- Po tym czasie wyjmij lasagne z urządzenia, jej wierzch posyp cukrem i cynamonem. Zapiecz całość przez następne 10 minut, by cukier się skarmelizował.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl