Surówka z kapusty pekińskiej, którą jemy co niedzielę w domu. Jest lepsza niż w restauracji

Surówka z kapusty pekińskiej świetnie pasuje do rodzinnego obiadu. Można przygotować ją z różnorodnymi dodatkami, jednak najlepiej smakuje mi z marchewką. Przekażę Wam przepis na surówkę z kapusty pekińskiej, którą jemy w domu.

Surówka z pekińskiej i marchewki. Ten smak jest nie do podrobienia

Surówka z pekińskiej i marchewki przełamana smakiem słodkiego jabłka to prawdziwy rarytas. Jeżeli nie przepadacie za surówkami, to ta receptura zmieni wszystko. Tą surówką zajadają się nawet najmłodsi. W moim domu od zawsze wszyscy proszą o dokładkę. Przejdźmy do sposobu wykonania - prosty przepis znajdziecie poniżej.

Najlepsza surówka z kapusty pekińskiej - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
  • sól, pieprz - do smaku
  • 2 słodkie jabłka
  • kukurydza konserwowa
  • 1 por
  • 3-4 marchewki sporej wielkości
  • majonez
  • odrobina jogurtu

Wykonanie:

  1. Oderwij wierzchnie liście z sałaty i opłucz pozostałe.
  2. Osusz sałatę w suszarce lub ręcznikiem papierowym.
  3. Pokrój sałatę pekińską dość drobno. Umieść w misce i przypraw. Całość wymieszaj.
  4. Jabłka umyj, obierz, pozbądź się gniazd nasiennych.
  5. Zetrzyj jabłka na tarce, na dużych oczkach.
  6. Marchewki także umyj, obierz i zetrzyj.
  7. Odcedź kukurydzę.
  8. Dołóż, kukurydzę, marchewki i jabłka do miski. Całość dokładnie wymieszaj.
  9. Obierz pora z wierzchnich liści, umyj i poszatkuj na drobno. Dodaj do całości.
  10. Dołóż majonez i jogurt do smaku.
  11. Całość wymieszaj i włóż do lodówki na kilka godzin, aby schłodzić surówkę. Dzięki temu, składniki jeszcze lepiej się przegryzą.
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem - rodzinna sałatka pani Joli

Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem okraszona pomidorkami z zalewy i świeżym szczypiorem to pełnia kolorów, smaków i witamin. Tak przecież potrzebnych w wiosennym okresie przejściowym, kiedy to nasz układ odpornościowy jest narażony na liczne problemy.

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz
  • 5 pomidorów suszonych z zalewie
  • żurawina
  • 3-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • łyżka soku cytrynowego
  • kilka ząbków czosnku do smaku
  • majonez do smaku

Sposób wykonania:

  1. Kapustę oczyść, umyj i posiekaj.
  2. Suszone pomidory przekrój na pół.
  3. Szczypior pokrój na drobno.
  4. Żurawiną opłucz.
  5. Połącz wszystkie składniki.
  6. Weź oddzielne naczynie. Wymieszaj w nim majonez, sok cytrynowy, olej i przeciśnięty czosnek. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  7. Tak przygotowany sos dodaj do surówki.
  8. Dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki.

Surówka z pekińskiej z rodzynkami i mandarynkami

Surówka z kapusty pekińskiej może być serwowana także z owocami. Dobrze sprawdzą się tutaj cytrusy. Mogą być to na przykład pomarańcze lub mandarynki. W zależności od naszych upodobań smakowych.

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska - średniej wielkości
  • 6 mandarynek
  • garść rodzynek
  • kilka łyżek jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • odrobinka soli

Wykonanie:

  1. Sałatę oczyść z wierzchnich liści. Podziel pozostałe, umyj je dokładnie, wytrzyj bądź osusz w suszarce.
  2. Mandarynki obierz i podziel na części. 
  3. Rodzynki sparz i odstaw na 15 minut. Następnie odcedź z wody.
  4. Połącz wszystkie składniki. Dodaj jogurt i majonez.
  5. W razie konieczności posól. Całość dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki.

Zobacz też: Oto ultrasmaczna zupa na rosole z niedzielnego obiadu. Pomidorowa i krupnik nie dorastają jej do pięt 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.