Surówka z pekińskiej i marchewki. Ten smak jest nie do podrobienia
Surówka z pekińskiej i marchewki przełamana smakiem słodkiego jabłka to prawdziwy rarytas. Jeżeli nie przepadacie za surówkami, to ta receptura zmieni wszystko. Tą surówką zajadają się nawet najmłodsi. W moim domu od zawsze wszyscy proszą o dokładkę. Przejdźmy do sposobu wykonania - prosty przepis znajdziecie poniżej.
Najlepsza surówka z kapusty pekińskiej - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 1 kapusta pekińska
- sól, pieprz - do smaku
- 2 słodkie jabłka
- kukurydza konserwowa
- 1 por
- 3-4 marchewki sporej wielkości
- majonez
- odrobina jogurtu
Wykonanie:
- Oderwij wierzchnie liście z sałaty i opłucz pozostałe.
- Osusz sałatę w suszarce lub ręcznikiem papierowym.
- Pokrój sałatę pekińską dość drobno. Umieść w misce i przypraw. Całość wymieszaj.
- Jabłka umyj, obierz, pozbądź się gniazd nasiennych.
- Zetrzyj jabłka na tarce, na dużych oczkach.
- Marchewki także umyj, obierz i zetrzyj.
- Odcedź kukurydzę.
- Dołóż, kukurydzę, marchewki i jabłka do miski. Całość dokładnie wymieszaj.
- Obierz pora z wierzchnich liści, umyj i poszatkuj na drobno. Dodaj do całości.
- Dołóż majonez i jogurt do smaku.
- Całość wymieszaj i włóż do lodówki na kilka godzin, aby schłodzić surówkę. Dzięki temu, składniki jeszcze lepiej się przegryzą.
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!
Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem - rodzinna sałatka pani Joli
Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem okraszona pomidorkami z zalewy i świeżym szczypiorem to pełnia kolorów, smaków i witamin. Tak przecież potrzebnych w wiosennym okresie przejściowym, kiedy to nasz układ odpornościowy jest narażony na liczne problemy.
Składniki:
- 1 kapusta pekińska
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
- 5 pomidorów suszonych z zalewie
- żurawina
- 3-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- łyżka soku cytrynowego
- kilka ząbków czosnku do smaku
- majonez do smaku
Sposób wykonania:
- Kapustę oczyść, umyj i posiekaj.
- Suszone pomidory przekrój na pół.
- Szczypior pokrój na drobno.
- Żurawiną opłucz.
- Połącz wszystkie składniki.
- Weź oddzielne naczynie. Wymieszaj w nim majonez, sok cytrynowy, olej i przeciśnięty czosnek. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Tak przygotowany sos dodaj do surówki.
- Dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki.
Surówka z pekińskiej z rodzynkami i mandarynkami
Surówka z kapusty pekińskiej może być serwowana także z owocami. Dobrze sprawdzą się tutaj cytrusy. Mogą być to na przykład pomarańcze lub mandarynki. W zależności od naszych upodobań smakowych.
Składniki:
- 1 kapusta pekińska - średniej wielkości
- 6 mandarynek
- garść rodzynek
- kilka łyżek jogurtu
- 2 łyżki majonezu
- odrobinka soli
Wykonanie:
- Sałatę oczyść z wierzchnich liści. Podziel pozostałe, umyj je dokładnie, wytrzyj bądź osusz w suszarce.
- Mandarynki obierz i podziel na części.
- Rodzynki sparz i odstaw na 15 minut. Następnie odcedź z wody.
- Połącz wszystkie składniki. Dodaj jogurt i majonez.
- W razie konieczności posól. Całość dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki.
Zobacz też: Oto ultrasmaczna zupa na rosole z niedzielnego obiadu. Pomidorowa i krupnik nie dorastają jej do pięt