Zawsze gdy odwiedzają cię niespodziewani goście, denerwujesz się, że nie masz ich czym poczęstować? Czas to zmienić! W artykule znajdziesz trzy przepisy na szybkie ciastka.
Zobacz wideo Strasznie pysznie ciastka z dwóch składników. Goście będą krzyczeć... z zachwytu
Przepis na kokosanki inspirowany recepturą Ani Starmach
Przepis na kokosanki inspirowany recepturą Ani Starmach musi być udany. Blogowa autorka i współprowadząca program kulinarny od lat cieszy się dużym autorytetem. Teraz masz okazję wykonać jej przepis na ciasteczka kokosowe.
Kokosanka - przepis od Ani Starmach
Składniki:
- 150 g cukru
- 200 g wiórków kokosowych
- około 50-60 g masła
- 4 białka
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
- Podgrzej masło. Możesz zrobić to w garnku z grubym dnem.
- Następnie dołóż 100 g cukru.
- Całość podgrzewaj i mieszaj do czasu, aż masło się rozpuści.
- Do całości dodaj wiórki kokosowe.
- Wszystko wymieszaj.
- Dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
- Przejdź do ubicia białek na sztywno.
- Podczas ubijania dodaj cukier, który pozostał.
- Po uzyskaniu sztywnej piany, dodawaj ją do masy, ciągle mieszając.
- Przygotuj blachę.
- Wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Nałóż ciasteczka łyżką.
- Piecz w temperaturze 180 stopni.
- Ciastka piecz przez 15 minut.
Prawdziwe kokosanki pani Joli
Prawdziwe kokosanki pani Joli przygotujesz w kilka chwil. To świetna alternatywa na szybki deser dla gości. Przepis znajdziecie tutaj:
Składniki:
- 4 białka sporej wielkości
- 300 g wiórków kokosowych
- 220 cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- odrobina soli
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
- Białka umieść w misce.
- Dodaj odrobinę soli. Ubij białka na sztywno.
- Gdy zacznie się tworzyć piana, dodawaj stopniowo cukier.
- Zmiksuj masę na wysokich obrotach.
- Później dodaj mąkę ziemniaczaną i sok cytrynowy.
- Wsyp stopniowo wiórki kokosowe.
- Przygotuj blachę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
- Włóż kokosanki na blachę łyżką.
- Piecz kokosanki przez 17 minut.
- Po tym czasie, zostaw chwilę kokosanki w środku.
- Następnie przełóż je na kratkę. Pozostaw do przestudzenia.
Kokosanki z białek - niczym domowe Raffaello
Kokosanki z białek z migdałami? Domowe Raffaello oczaruje nawet najbardziej wymagających. Przejdźmy od razu do przepisu.
Składniki, które są nam potrzebne to między innymi:
- 300 g wiórków kokosowych
- 5 jaj
- 100 g ksylitolu
- około 40 migdałów
Wykonanie:
- Białka ubij na sztywno.
- Dodawaj stopniowo ksylitol.
- Dalej dodaj żółtko. Wykonuj to stopniowo i powoli, najlepiej małą łyżką.
- Dołóż wiórki kokosowe (pozostaw trochę na posypanie ciasteczek).
- Przygotuj blaszkę.
- Uformuj kulki z migdałami w środku.
- Ciasteczka posyp wiórkami kokosowymi.
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
- Piecz przez 15 minut.
Zobacz też: Ile kalorii ma pączek z nadzieniem różanym i cukrem pudrem? Odpowiedź może zaskoczyć!