Słodycze jak ciastka znanej marki! Są tanie jak barszcz i idealne dla niespodziewanych gości

Znane łakocie, które smakują równie dobrze jak kultowe ciastka? Przedstawiamy trzy przepisy na deser idealny dla niespodziewanych gości, bliskich lub na święta.

Zawsze gdy odwiedzają cię niespodziewani goście, denerwujesz się, że nie masz ich czym poczęstować? Czas to zmienić! W artykule znajdziesz trzy przepisy na szybkie ciastka. 

Zobacz wideo Strasznie pysznie ciastka z dwóch składników. Goście będą krzyczeć... z zachwytu

Przepis na kokosanki inspirowany recepturą Ani Starmach

Przepis na kokosanki inspirowany recepturą Ani Starmach musi być udany. Blogowa autorka i współprowadząca program kulinarny od lat cieszy się dużym autorytetem. Teraz masz okazję wykonać jej przepis na ciasteczka kokosowe.

Kokosanka - przepis od Ani Starmach

Składniki:

  • 150 g cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • około 50-60 g masła
  • 4 białka
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

  1. Podgrzej masło. Możesz zrobić to w garnku z grubym dnem.
  2. Następnie dołóż 100 g cukru.
  3. Całość podgrzewaj i mieszaj do czasu, aż masło się rozpuści.
  4. Do całości dodaj wiórki kokosowe.
  5. Wszystko wymieszaj.
  6. Dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
  7. Przejdź do ubicia białek na sztywno.
  8. Podczas ubijania dodaj cukier, który pozostał.
  9. Po uzyskaniu sztywnej piany, dodawaj ją do masy, ciągle mieszając.
  10. Przygotuj blachę.
  11. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
  12. Nałóż ciasteczka łyżką.
  13. Piecz w temperaturze 180 stopni.
  14. Ciastka piecz przez 15 minut.

Prawdziwe kokosanki pani Joli

Prawdziwe kokosanki pani Joli przygotujesz w kilka chwil. To świetna alternatywa na szybki deser dla gości. Przepis znajdziecie tutaj:

Składniki:

  • 4 białka sporej wielkości
  • 300 g wiórków kokosowych
  • 220 cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • odrobina soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

  1. Białka umieść w misce.
  2. Dodaj odrobinę soli. Ubij białka na sztywno.
  3. Gdy zacznie się tworzyć piana, dodawaj stopniowo cukier.
  4. Zmiksuj masę na wysokich obrotach.
  5. Później dodaj mąkę ziemniaczaną i sok cytrynowy.
  6. Wsyp stopniowo wiórki kokosowe.
  7. Przygotuj blachę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
  8. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
  9. Włóż kokosanki na blachę łyżką.
  10. Piecz kokosanki przez 17 minut.
  11. Po tym czasie, zostaw chwilę kokosanki w środku.
  12. Następnie przełóż je na kratkę. Pozostaw do przestudzenia.

Kokosanki z białek - niczym domowe Raffaello

Kokosanki z białek z migdałami? Domowe Raffaello oczaruje nawet najbardziej wymagających. Przejdźmy od razu do przepisu.

Składniki, które są nam potrzebne to między innymi:

  • 300 g wiórków kokosowych
  • 5 jaj
  • 100 g ksylitolu
  • około 40 migdałów

Wykonanie:

  1. Białka ubij na sztywno.
  2. Dodawaj stopniowo ksylitol.
  3. Dalej dodaj żółtko. Wykonuj to stopniowo i powoli, najlepiej małą łyżką.
  4. Dołóż wiórki kokosowe (pozostaw trochę na posypanie ciasteczek).
  5. Przygotuj blaszkę.
  6. Uformuj kulki z migdałami w środku.
  7. Ciasteczka posyp wiórkami kokosowymi.
  8. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
  9. Piecz przez 15 minut.

Zobacz też: Ile kalorii ma pączek z nadzieniem różanym i cukrem pudrem? Odpowiedź może zaskoczyć!

Więcej o: