Zawsze je robię, kiedy mam niezapowiedzianych gości. Nikt mi nie wierzy, gdy mówię co jest w składzie

Przepis na kruche ciastka jest stary jak świat i wielu twierdzi, że nie warto w nim cokolwiek zmieniać. Skoro jest już idealnie, to lepiej być nie może. Okazuje się jednak, że to błędna teoria. Do kruchych ciastek warto dodać słodki składnik, który wyniesie smak deseru na wyższy poziom. Spróbuj sama i przekonaj się do cukierniczej innowacji.

Przepisy z trzech składników uratują w zabiegany dzień. Kiedy odwiedzą cię niezapowiedziani goście lub najdzie cię ochota na coś słodkiego, wystarczy sięgnąć po tę recepturę. Kruche ciastka zrobisz, tu bez zaskoczeń, z masła i mąki. Zamiast cukru, dodaj lepiej... mleko skondensowane. Będziesz w szoku, jak dobrze smakuje w tym wydaniu. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Domowe ciasteczka z maszynki do mięsa. Przepis jak od babci

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka zagęszczonego słodzonego,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 2 kostki masła.

Kruche ciastka z mleka skondensowanego. Zrobisz je błyskawicznie

  1. Do głębokiej miski przesiewamy mąkę i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Całość szatkujemy, aż masło z mąką się nieco połączą.
  2. Następnie wlewamy cienkim strumieniem mleko zagęszczone. Najlepiej robić to partiami, by nie powstał grudki.
  3. Ciasto na kruche ciastka dokładnie mieszamy. Pamiętaj, by nie wyrabiać go zbyt długo w dłoniach. To tylko niepotrzebnie ogrzeje ciasto.
  4. Gotowe kruche ciasto owijamy folią i wsadzamy do zamrażarki na 5-10 minut. 
  5. Schłodzone ciasto wyjmujemy i dzielimy na równe części. Z każdej z nich formujemy kulkę i kładziemy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
  6. Każdą kulkę ciasta rozgniatamy delikatnie widelcem w dwie strony.

Kruche ciastka na bazie mleka zagęszczonego najlepiej piec w 180 stopniach (grzanie góra dół) przez około 12-15 minut. Po tym czasie wystarczy delikatnie je przestudzić i można się nimi zajadać bez końca. Pasują idealnie do filiżanki kawy lub herbaty, a domownicy i goście z pewnością będą zachwyceni ich subtelnym smakiem. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA