Przepisy z trzech składników uratują w zabiegany dzień. Kiedy odwiedzą cię niezapowiedziani goście lub najdzie cię ochota na coś słodkiego, wystarczy sięgnąć po tę recepturę. Kruche ciastka zrobisz, tu bez zaskoczeń, z masła i mąki. Zamiast cukru, dodaj lepiej... mleko skondensowane. Będziesz w szoku, jak dobrze smakuje w tym wydaniu. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Domowe ciasteczka z maszynki do mięsa. Przepis jak od babci
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka zagęszczonego słodzonego,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 2 kostki masła.
Kruche ciastka z mleka skondensowanego. Zrobisz je błyskawicznie
- Do głębokiej miski przesiewamy mąkę i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Całość szatkujemy, aż masło z mąką się nieco połączą.
- Następnie wlewamy cienkim strumieniem mleko zagęszczone. Najlepiej robić to partiami, by nie powstał grudki.
- Ciasto na kruche ciastka dokładnie mieszamy. Pamiętaj, by nie wyrabiać go zbyt długo w dłoniach. To tylko niepotrzebnie ogrzeje ciasto.
- Gotowe kruche ciasto owijamy folią i wsadzamy do zamrażarki na 5-10 minut.
- Schłodzone ciasto wyjmujemy i dzielimy na równe części. Z każdej z nich formujemy kulkę i kładziemy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
- Każdą kulkę ciasta rozgniatamy delikatnie widelcem w dwie strony.
Kruche ciastka na bazie mleka zagęszczonego najlepiej piec w 180 stopniach (grzanie góra dół) przez około 12-15 minut. Po tym czasie wystarczy delikatnie je przestudzić i można się nimi zajadać bez końca. Pasują idealnie do filiżanki kawy lub herbaty, a domownicy i goście z pewnością będą zachwyceni ich subtelnym smakiem. Smacznego!