Mielę mięso z rosołu i ziemniaki z wczorajszego obiadu. Takich pyz nie powstydziłaby się żadna babcia

Masz ochotę na polską kuchnię? Zastosuj sprytny trik i wykorzystaj składniki z obiadu z wczoraj. Pyszne domowe pyzy zrobisz z mięsa z rosołu i ziemniaków, które po niedzieli zalegają w garnku. Będzie smakowicie, a to wszystko w duchu zero waste.

Ziemniaczane kulki nadzianie mięsnym farszem to jedno z tych dań, które choć niepozorne, smakuje prawie każdemu. Panuje tu pełna dowolność, bowiem wnętrze klusek możesz nadziać zarówno wieprzowiną, jak i drobiem lub wołowiną. Do tego przygotuj chrupiące skwarki i podaj obiad niczym z najlepszej karczmy. Domownicy będą ścigać się po dokładkę. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Pyzy drożdżowe, pampuchy, buły na parze [NA TROPIE SMAKU]

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz mięsny:

  • 500 g mięsa z rosołu,
  • 200 g boczku,
  • 1 bułka kajzerka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 4 duże cebule białe,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz w ilości do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotuj pyzy tak dobre, że mucha nie siada. Wykorzystasz ziemniaki i mięso z obiadu

Zanim zajmiesz się przygotowywaniem pysznych pyz, parę godzin wcześniej namocz bułkę w mleku (lub wodzie). Do przepisu potrzebna będzie miękka i namoczona.

  1. Mięso z rosołu oddzielamy od kości i mielimy w maszynce.
  2. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni. Następnie usmażone skwarki zdejmujemy na talerzyk.
  3. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na wytopionym z boczku tłuszczu. Połowę cebuli dodajemy do farszu mięsnego, a połowę dokładamy do odłożonego boczku.
  4. Do zmielonego mięsa dodajemy również namoczoną bułkę, którą wcześniej należy odcisnąć z nadmiaru mleka lub wody. Dodajemy również przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
  5. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Do puree ziemniaczanego dodajemy mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, jajko i sól. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. 
  6. Ciasto dzielimy na równe, mniejsze części. Każdą z nich rozpłaszczamy delikatnie w dłoni, nadziewamy mięsnym farszem i zawijamy w kulkę. Surowe pyzy odkładamy na oprószoną mąką deskę lub stolnicę.
  7. Pyzy gotujemy partiami w lekko osolonej wodzie. Aby mieć pewność, że są dobrze ugotowane, warto poczekać 5 minut od ich wypłynięcia.

Gotowe pyzy smakują najlepiej podane z boczkiem i cebulką. Można je również polać odrobiną tłuszczu ze smażenia boczku. Tak przygotowany obiad, w duchu zero waste, z pewnością nasyci całą rodzinę. Nawet babcia nie powstydziłaby się takich domowych pyz. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA