Jej porcja kosztuje niecałe 7 zł, a smak jest lepszy od rosołu. Nie możesz nie zrobić jej w ten weekend

W niedzielę na polskich stołach ląduje danie, które każdy dobrze zna. Rosół jest najpopularniejszą zupą, która pojawia się nie tylko w ten dzień, a także na wielu uroczystościach. Jednak zdaniem niektórych istnieje smaczniejsza potrawa, która przebija ten klasyk. Trudno uwierzyć, a jednak jest to możliwe.

Rosół znany jest na całym świecie, jednak tylko z naszego, polskiego przepisu wychodzi najlepszy. Zazwyczaj wykonuje się go na niedzielne obiady, a także na rodzinne imprezy i spotkania. Dodatkowo to właśnie ten bulion jest podstawą do wielu dań. Można z niego zrobić pomidorową, ogórkową, a także liczne sosy domowej roboty. Pomimo że jego smak jest wyjątkowy i trudny do przebicia, poniektórzy uważają, że istnieją smaczniejsze zupy, które warto poznać.

Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów

Niektórzy mogą się z tym stwierdzeniem kłócić, ale Tiktoker @coocharz stwierdził, że zrobił smaczniejszą zupę od rosołu. Zadeklarował również, że jej jedna porcja nie jest droższa niż 7 zł. Czy jest to możliwe? Udowodnił, że tak, a całą listę poniesionych kosztów przedstawił pod filmem, w którym pokazuje, jak przyrządzić to danie.

Pod zamieszczonym materiałem nie obyło się bez dyskusji na temat smaku, a także ceny dania. Odbiorcy nie dowierzają, że to danie może być tak tanie. Możemy przeczytać

Siedem zeta to chyba sama woda.
Tu widzę około 50 zł, a nie 6 zł.
Żeby dało się kupić tyle składników za 7 zł to tak.

Widząc takie komentarze, autor szybko wyjaśnia, że cena, którą podał obowiązuje za jedną porcję.

Przepis na zupę z kurczaka

Składniki na bulion

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • korzeń pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • główka czosnku,
  • natka pietruszki,
  • kilka suszonych grzybów,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka kulek ziela angielskiego.

Składniki na zupę

  • 300 g ulubionego makaronu,
  • 600 g udek z kurczaka,
  • 30 ml sosu sojowego,
  • 2 marchewki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • korzeń pietruszki,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie bulionu. Skrzydełka oczyść i umieść na blaszce do pieczenia. Wszystkie podane warzywa obierz, jeśli są za duże, możesz podzielić je na mniejsze kawałki. Je również ułóż na blaszce. Całość wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 60 minut.
  2. Po tym czasie, wszystko przerzuć do większego garnka i zalej wodą. Wlej również wszystko to, co zebrało się na blaszce podczas pieczenia.
  3. Do składników znajdujących się w garnku wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, natkę pietruszki i suszone grzyby. Wywar gotuj na małym ogniu przez co najmniej 3 godziny. Co jakiś czas zbieraj powstałe szumowiny.
  4. Po tym czasie odcedź wywar od składników. Bulion wlej ponownie do garnka i wrzuć do niego udka z kurczaka, obrane i pokrojone marchewki, pietruszkę i seler naciowy. Wrzuć także posiekaną natkę pietruszki i wlej sos sojowy. Składniki gotuj około 30 minut.
  5. Po tym czasie wyłów ugotowane mięso i podziel je na mniejsze części. Gdy to zrobisz, ponownie wrzuć go do zupy.
  6. Gotowe danie podawaj z ugotowanym makaronem. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.