Rosół znany jest na całym świecie, jednak tylko z naszego, polskiego przepisu wychodzi najlepszy. Zazwyczaj wykonuje się go na niedzielne obiady, a także na rodzinne imprezy i spotkania. Dodatkowo to właśnie ten bulion jest podstawą do wielu dań. Można z niego zrobić pomidorową, ogórkową, a także liczne sosy domowej roboty. Pomimo że jego smak jest wyjątkowy i trudny do przebicia, poniektórzy uważają, że istnieją smaczniejsze zupy, które warto poznać.
Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów
Niektórzy mogą się z tym stwierdzeniem kłócić, ale Tiktoker @coocharz stwierdził, że zrobił smaczniejszą zupę od rosołu. Zadeklarował również, że jej jedna porcja nie jest droższa niż 7 zł. Czy jest to możliwe? Udowodnił, że tak, a całą listę poniesionych kosztów przedstawił pod filmem, w którym pokazuje, jak przyrządzić to danie.
Pod zamieszczonym materiałem nie obyło się bez dyskusji na temat smaku, a także ceny dania. Odbiorcy nie dowierzają, że to danie może być tak tanie. Możemy przeczytać
Siedem zeta to chyba sama woda.
Tu widzę około 50 zł, a nie 6 zł.
Żeby dało się kupić tyle składników za 7 zł to tak.
Widząc takie komentarze, autor szybko wyjaśnia, że cena, którą podał obowiązuje za jedną porcję.
Przepis na zupę z kurczaka
Składniki na bulion
- 1 kg skrzydełek z kurczaka,
- 2 łodygi selera naciowego,
- korzeń pietruszki,
- 2 marchewki,
- 2 cebule,
- główka czosnku,
- natka pietruszki,
- kilka suszonych grzybów,
- 2 liście laurowe,
- kilka kulek ziela angielskiego.
Składniki na zupę
- 300 g ulubionego makaronu,
- 600 g udek z kurczaka,
- 30 ml sosu sojowego,
- 2 marchewki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- korzeń pietruszki,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie bulionu. Skrzydełka oczyść i umieść na blaszce do pieczenia. Wszystkie podane warzywa obierz, jeśli są za duże, możesz podzielić je na mniejsze kawałki. Je również ułóż na blaszce. Całość wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 60 minut.
- Po tym czasie, wszystko przerzuć do większego garnka i zalej wodą. Wlej również wszystko to, co zebrało się na blaszce podczas pieczenia.
- Do składników znajdujących się w garnku wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, natkę pietruszki i suszone grzyby. Wywar gotuj na małym ogniu przez co najmniej 3 godziny. Co jakiś czas zbieraj powstałe szumowiny.
- Po tym czasie odcedź wywar od składników. Bulion wlej ponownie do garnka i wrzuć do niego udka z kurczaka, obrane i pokrojone marchewki, pietruszkę i seler naciowy. Wrzuć także posiekaną natkę pietruszki i wlej sos sojowy. Składniki gotuj około 30 minut.
- Po tym czasie wyłów ugotowane mięso i podziel je na mniejsze części. Gdy to zrobisz, ponownie wrzuć go do zupy.
- Gotowe danie podawaj z ugotowanym makaronem. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl