Surówka z kiszonej kapusty Strzelczyka to prawdziwy hit. Dodatkowe dwa składniki podrasują jej smak

Surówka z kiszonej kapusty to klasyczny dodatek obiadowy. Jest uniwersalny i pasuje do wielu dań. Tomasz Strzelczyk dla urozmaicenia smaku dodaje do surówki dwa nietypowe składniki. Wzmacniają aromat nawet kilkukrotnie. Jej przygotowanie zajmie ci zaledwie kilka minut.

Trudno o bardziej klasyczny dodatek do obiadu niż surówka. Choć można ją przygotować zarówno z kapusty białej, czerwonej, jak i pekińskiej, to dziś skupimy się na wariancie z kapustą kiszoną. W polskich domach przygotowuje się ją bowiem najczęściej. Nic w tym dziwnego - jest smaczna, sycąca i niezwykle zdrowa. Zajadają się nią zarówno mali, jak i więksi smakosze. Jak wzbogaca ją Tomasz Strzelczyk? Bardzo prosto!

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Klasyczna surówka z kiszonej kapusty z nietypowym twistem. Tomasz Strzelczyk wie, jak wzbogacić smak dania

Tomasz Strzelczyk to bezprecedensowy mistrz kuchni. Z jego przepisów na smakowite dania korzysta na co dzień wielu Polaków. Niedawno podzielił się w mediach społecznościowych sprawdzonym sposobem na surówkę. Kultowy dodatek z udziałem kapusty kiszonej w nowym wydaniu smakuje wprost obłędnie. Wystarczy zwykłą cebulę zamienić na czerwoną, a całość oblać domowej roboty sosem sałatkowym. 

Składniki na surówkę:

  • 400 g kapusty kiszonej,
  • kwaśne jabłko,
  • marchewka (najlepiej gruba),
  • czerwona cebula,
  • natka pietruszki.

Składniki na dressing:

  • oliwa,
  • łyżeczka miodu,
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej (gruboziarnistej),
  • szczypta świeżo startego czarnego pieprzu,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: odrobina octu jabłkowego.

Surówka z kiszonej kapusty Strzelczyka. Sposób przygotowania

Kapustę kiszoną odciśnij porządnie z nadmiaru soku. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do kapusty. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Jabłko z kolei pokrój w słupki, po ówczesnym wycięciu gniazda nasiennego. Całość delikatnie przemieszaj. 

W małej miseczce połącz ze sobą składniki na sos. Wlej nieco oliwy, a następnie dodaj miód, musztardę, świeżo starty pieprz oraz sól wedle uznania. Dodatkowo możesz wlać odrobinę octu jabłkowego, nie jest to jednak krok konieczny. Wszystko dokładnie wymieszaj, a w dalszej kolejności przelej do surówki. Na koniec posiekaj garść świeżej natki pietruszki i dodaj do miski z dodatkiem obiadowym. Teraz wystarczy już tylko zamieszać i pyszna surówka z kapusty kiszonej jest gotowa do spożycia. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, jak i rybnymi. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA