Soczyste udka z kurczaka rób tylko w ten sposób. Te dwa dodatki i marynata są obowiązkowe

Mięso z kurczaka jest świetnym składnikiem, kiedy chcemy przygotować obiad. Jego smak nigdy nie zawodzi i każdy bardzo go lubi. Jednak sekretem jego aromatu jest zdecydowanie sposób jego przygotowania. W tym daniu odpowiednie składniki i marynata są naprawdę kluczowe.

W moim domu udek z kurczaka zazwyczaj używało się tylko do przygotowania bulionu. Jednak kiedy odkryłam ten przepis, zaczęłam robić je w ten sposób. To był strzał w dziesiątkę, bo słyszałam głosy, że te mięsne kawałki są smaczniejsze od kotletów. Zasługą tego smaku są dwa dodatkowe składniki, a także marynata, w której obtacza się mięso.

Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe

Aby kurczak był jeszcze smaczniejszy, warto go upiec, lecz zanim się to stanie warto go zamarynować. Do takiej marynaty potrzebujemy więc soku z pomarańczy, miodu, musztardy i oleju. Nie można zapomnieć także o przyprawach. Jakby tego było mało, warto również dorzucić kawałki pomarańczy, a także dyni. W ten sposób wyjdzie prawdziwy, jesienny obiad.

Przepis na udka z kurczaka na dyni i pomarańczach

Składniki

  • 4 udka kurczaka,
  • 400 g dyni,
  • 2 pomarańcze.

Składniki na marynatę

  • 2 łyżki oleju,
  • 4 łyżki soku pomarańczowego,
  • łyżka miodu,
  • łyżka musztardy,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • pół łyżeczki mielonego kminku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Dynię obierz, wydrąż nasiona i pokrój ją na mniejsze kawałki. Pomarańcze przemyj, obierz i pokrój na ósemki. Kurczaka oczyść z nieczystości.
  2. Teraz czas na przygotowanie marynaty. Do miski wlej olej, sok z pomarańczy, miód i musztardę. Wsyp także cynamon, sól, pieprz i kminek. Dokładnie wymieszaj do połączenia.
  3. Udka włóż do miski z marynatą i dokładnie oblep go w niej. Odstaw mięso na bok na około 45 minut.
  4. Po tym czasie przenieś mięso na blaszkę do pieczenia, wlej również około 75 ml wody. Przygotowanego kurczaka włóż do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz około 25 minut.
  5. Po upływie tego czasu dodaj dynię i pomarańcze. Jeśli jest taka potrzeba wlej również więcej wody. Pozostaw całość do wypieczenia na następne 15 minut.
  6. Gotowe mięso podawaj z kuskusem lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA