-
Haps
-
Jak przygotować
- Soczyste udka z kurczaka rób tylko w ten sposób. Te dwa dodatki i marynata są obowiązkowe
Soczyste udka z kurczaka rób tylko w ten sposób. Te dwa dodatki i marynata są obowiązkowe
Mięso z kurczaka jest świetnym składnikiem, kiedy chcemy przygotować obiad. Jego smak nigdy nie zawodzi i każdy bardzo go lubi. Jednak sekretem jego aromatu jest zdecydowanie sposób jego przygotowania. W tym daniu odpowiednie składniki i marynata są naprawdę kluczowe.
W moim domu udek z kurczaka zazwyczaj używało się tylko do przygotowania bulionu. Jednak kiedy odkryłam ten przepis, zaczęłam robić je w ten sposób. To był strzał w dziesiątkę, bo słyszałam głosy, że te mięsne kawałki są smaczniejsze od kotletów. Zasługą tego smaku są dwa dodatkowe składniki, a także marynata, w której obtacza się mięso.
Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe
Aby kurczak był jeszcze smaczniejszy, warto go upiec, lecz zanim się to stanie warto go zamarynować. Do takiej marynaty potrzebujemy więc soku z pomarańczy, miodu, musztardy i oleju. Nie można zapomnieć także o przyprawach. Jakby tego było mało, warto również dorzucić kawałki pomarańczy, a także dyni. W ten sposób wyjdzie prawdziwy, jesienny obiad.
Przepis na udka z kurczaka na dyni i pomarańczach
Składniki
- 4 udka kurczaka,
- 400 g dyni,
- 2 pomarańcze.
Składniki na marynatę
- 2 łyżki oleju,
- 4 łyżki soku pomarańczowego,
- łyżka miodu,
- łyżka musztardy,
- pół łyżeczki cynamonu,
- pół łyżeczki mielonego kminku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Dynię obierz, wydrąż nasiona i pokrój ją na mniejsze kawałki. Pomarańcze przemyj, obierz i pokrój na ósemki. Kurczaka oczyść z nieczystości.
- Teraz czas na przygotowanie marynaty. Do miski wlej olej, sok z pomarańczy, miód i musztardę. Wsyp także cynamon, sól, pieprz i kminek. Dokładnie wymieszaj do połączenia.
- Udka włóż do miski z marynatą i dokładnie oblep go w niej. Odstaw mięso na bok na około 45 minut.
- Po tym czasie przenieś mięso na blaszkę do pieczenia, wlej również około 75 ml wody. Przygotowanego kurczaka włóż do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz około 25 minut.
- Po upływie tego czasu dodaj dynię i pomarańcze. Jeśli jest taka potrzeba wlej również więcej wody. Pozostaw całość do wypieczenia na następne 15 minut.
- Gotowe mięso podawaj z kuskusem lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl