Ziemniaki na śniadanie? Okazują się smaczniejsze od kanapek. Pokochasz je od razu

Śniadanie to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia, dlatego musimy zwrócić na niego szczególną uwagę. Zazwyczaj, by coś zjeść o poranku sięgamy po kanapki, tosty lub jajecznicę. Tym razem warto nieco zaszaleć i zrobić danie, gdzie głównym składnikiem będą ziemniaki. Taki posiłek jest warty wszystkiego.

Śniadaniowe propozycje za każdym razem się powtarzają. Większość osób poleca zjeść jajka sadzone, tosty, jajecznicę, czy zwykłe kanapki. To wszystko na pewno jest bardzo dobre, ale czasem warto odejść od tej reguły. Dziś chcemy pokazać oryginalne podejście do śniadania. Główny składnik zazwyczaj podaje się do obiadów, jednak w tej wersji sprawdza się równie dobrze.

Zobacz wideo Frittata z bobem - obowiązkowa na ten sezon

Frittata ziemniaczana to dość popularna potrawa, lecz rzadko wykonywana. Zdaniem niektórych trzeba do jej przygotowania dużej ilości czasu i cierpliwości. Naszym zdanie, gdy przygotuje się ją dzień wcześniej, może być idealnym rozpoczęciem dnia. 

Przepis na frittatę z ziemniaków i boczku

Składniki

  • 6 jajek,
  • 70 g wędzonego boczku,
  • 4 ziemniaki,
  • cebula,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 100 g parmezanu,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni, która może trafić do piekarnika, rozgrzej oliwę, a gdy będzie odpowiednio ciepła, wrzuć na nią warzywo. Smaż do momentu zarumienienia i dodaj pokrojony na mniejsze kawałki boczek.
  2. Ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w cienkie plastry. Ułóż je na podsmażonych składnikach. Smaż wszystko przez około 10 minut.
  3. Do miski wbij jajka i dodaj do nich parmezan. Roztrzep je energicznie, na koniec dodaj sól, pieprz i słodką paprykę, ponownie zamieszaj.
  4. Jajka z parmezanem przelej na patelnię, oblewając nimi równomiernie ziemniaki. Całość włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 30 minut.
  5. Po tym czasie udekoruj danie posiekaną natką pietruszki. Podawaj na ciepło, smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.