Maślane ciasteczka z patelni w stylu walijskim. Zrobisz je raz-dwa, a zjesz jeszcze szybciej

Kiedy myślimy o robieniu ciastek, przed oczami możemy mieć widok wyrabiania ciasta, a później pieczenia go w piekarniku. Tym razem jest inaczej, bo wszystko odbywa się na patelni. Dzięki tej metodzie wykonywanie ich jest dużo szybsze. Te słodkości są świetnym deserem dla tych, którzy nie mają czasu na długie stanie w kuchni.

Każde miejsce na świecie ma swoje specjały, a ich smak może być nieznany dla innych osób. Tak jest z tymi ciasteczkami. W Polsce nie są ani trochę popularne, lecz przygotowanie zajmuję chwilę. Robi się je z kilku podstawowych składników takich jak mąki, masła, cukru i cynamonu. Nie wymagają nawet użycia piekarnika, ponieważ wypiekaniem ich zajmuje się patelni. Pochodzą z Walii i to właśnie tam można znaleźć ich najwięcej.

Przepis na walijskie ciasteczka maślane

Składniki

  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 20 g drobnego cukru,
  • szczypta soli,
  • 100 gramów miękkiego masła,
  • 30 g rodzynek,
  • jajko,
  • łyżka mleka.

Sposób przygotowania

  1. Do dużej miski przesiej mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Dodaj sól i cynamon i delikatnie zamieszaj.
  2. Do suchych składników dodaj masło, cukier i posiekane na drobne kawałki rodzynki. Ponownie zamieszaj, następnie wlej mleko i wbij jajko. Jeśli jest taka potrzeba, dodaj więcej mleka. Dokładnie wyrabiaj do uzyskania gładkiej masy.
  3. Gotowe ciasto przełóż na stolnicę, ponownie wyrób i rozwałkuj na placek o grubości 5 mm.
  4. Za pomocą szklanki wydrąż z placka koła. Przełóż je na suchą patelnię i na średnim ogniu smaż je z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
  5. Po wysmażeniu obsyp je drobnym cukrem lub cukrem pudrem. Podawaj do gorących napojów. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.