Przepis na kawę przywiozłam z Turcji. Teraz każdy chce mnie odwiedzić, aby jej skosztować

Kawa po turecku ma nie tylko charakterystyczny smak, ale i specjalne znaczenie. Pije się ją podczas spotkań towarzyskich czy biznesowych. Pierwsza jest serwowana zazwyczaj po śniadaniu. Sprawdź przepisy na turecką kawę zdobyte w najlepszej restauracji.

Będąc na wakacjach w Turcji, wypiłam najlepszą kawę w życiu. Szybko poprosiłam o przepis kucharza z popularnej restauracji. Pyszną turecką kawę w kilku wariantach serwuję teraz bliskim i znajomym - są zachwyceni. 

Zobacz wideo Nie wyrzucaj fusów od kawy. Zobacz, do czego mogą ci się przydać

Kawa po turecku - mocna kawa bez mleka z korzennymi przyprawami pobudzi każdego

Kawa po turecku jest bardzo mocna. Nie zawiera w sobie mleka. Ważnym składnikiem są przyprawy korzenne. Turecka kawa jest parzona w charakterystyczny sposób, dlatego, aby ją zrobić potrzebujemy odpowiednie urządzenie - tygielek do kawy po turecku. Jest to specyficzne głębokie naczynie z długą rączką, dzięki któremu można zaparzyć idealną kawę, a przy tym się nie poparzyć. Naczynie jest wykonane ze stali lub jest emaliowane.

Parzenie kawy po turecku - przepis z kardamonem

Parzenie kawy po turecku z dodatkiem kardamonu to dobrze znana tradycja. Co ważne, turecka kawa nie tylko pobudzi nas do działania, ale i sprawi, że przepiękny aromat będzie unosił się po całym domu. Jak ją zrobić? Poniżej znajdziesz prosty przepis. 

Kawa po turecku - przepis z korzenną przyprawą:

Składniki:

  • 100 ml wody
  • 2 czubate łyżeczki kawy mielonej
  • 2-3 ziarna kardamonu
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

  1. Użyj specjalnego tygielka lub garnuszka. Wlej do niego wodę.
  2. Wsyp kawę. Dołóż cukier i kardamon i zagotuj.
  3. Kawę doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.
  4. Proces ten powtórz kilka razy.

Kawa turecka z wanilią. Zrobiło się mega smacznie!

Kawa turecka z wanilią to kolejny wariant orientalnego napoju. Co więcej, została ona wzbogacona o cynamon, który jeszcze bardziej podkręci smak. Oto przepis:

Turecka kawa z wanilią i cynamonem - przepis:

Składniki:

  • 70 g kawy
  • laska wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g cukru pudru
  • 2 szklanki wody

Wykonanie:

  1. Zagotuj dwie szklanki wody.
  2. Pokrój wanilię. Rozetrzyj.
  3. Zmiel kawę. Musi być ona bardzo dobrze zmielona. Wsyp ją do tygielka.
  4. Dołóż korzenne przyprawy - wanilię oraz cynamon.
  5. Dołóż cukier puder.
  6. Całość zalej wrzątkiem.
  7. Umieść garnek na małym ogniu. Podgrzewaj bardzo powoli.
  8. Zmielona kawa powinna się unieść, ale woda nie może wrzeć.

* W oryginalnej wersji przepisu na turecką kawę, nie używa się śmietanki ani mleka. Jednak dla złagodzenia smaku, możemy dodać trochę wyżej wymienionych składników.

Kawa turecka z kakao oraz wanilią - ten smak może zaskoczyć

Kawa turecka z kakao ma lekko czekoladowy posmak. Z dodatkiem wanilii będzie stanowić ciekawe połączenie. Turecka kawa w takim wydaniu na pewno przypadnie Wam do gustu. Sprawdźcie koniecznie ten przepis i rozsmakujcie się w orientalnym aromacie.

Składniki:

  • 5-6 łyżek naturalnej kawy
  • 2-3 łyżeczki kakao
  • laska wanilii
  • cukier puder
  • 2 szklanki wody - najlepiej przefiltrowanej

Wykonanie:

  1. Wanilię pokrój i utrzyj z cukrem pudrem.
  2. Przejdź do zmielenia kawy. Musi być drobna.
  3. Zmieloną kawę wymieszaj z resztą składników (poza wodą).
  4. Zalej wrzącą wodą i umieść w rondlu.
  5. Gotuj na bardzo wolnym ogniu. Powstającą pianę odlewaj. Powtórz proces trzy razy.

Zobacz też: Takie pierogi w Chinach są niezwykle popularne. W Polsce nabierają rozpędu. Farsz to petarda

Więcej o: