Będąc na wakacjach w Turcji, wypiłam najlepszą kawę w życiu. Szybko poprosiłam o przepis kucharza z popularnej restauracji. Pyszną turecką kawę w kilku wariantach serwuję teraz bliskim i znajomym - są zachwyceni.
Kawa po turecku jest bardzo mocna. Nie zawiera w sobie mleka. Ważnym składnikiem są przyprawy korzenne. Turecka kawa jest parzona w charakterystyczny sposób, dlatego, aby ją zrobić potrzebujemy odpowiednie urządzenie - tygielek do kawy po turecku. Jest to specyficzne głębokie naczynie z długą rączką, dzięki któremu można zaparzyć idealną kawę, a przy tym się nie poparzyć. Naczynie jest wykonane ze stali lub jest emaliowane.
Parzenie kawy po turecku z dodatkiem kardamonu to dobrze znana tradycja. Co ważne, turecka kawa nie tylko pobudzi nas do działania, ale i sprawi, że przepiękny aromat będzie unosił się po całym domu. Jak ją zrobić? Poniżej znajdziesz prosty przepis.
Kawa po turecku - przepis z korzenną przyprawą:
Składniki:
Wykonanie:
Kawa turecka z wanilią to kolejny wariant orientalnego napoju. Co więcej, została ona wzbogacona o cynamon, który jeszcze bardziej podkręci smak. Oto przepis:
Turecka kawa z wanilią i cynamonem - przepis:
Składniki:
Wykonanie:
* W oryginalnej wersji przepisu na turecką kawę, nie używa się śmietanki ani mleka. Jednak dla złagodzenia smaku, możemy dodać trochę wyżej wymienionych składników.
Kawa turecka z kakao ma lekko czekoladowy posmak. Z dodatkiem wanilii będzie stanowić ciekawe połączenie. Turecka kawa w takim wydaniu na pewno przypadnie Wam do gustu. Sprawdźcie koniecznie ten przepis i rozsmakujcie się w orientalnym aromacie.
Składniki:
Wykonanie:
Zobacz też: Takie pierogi w Chinach są niezwykle popularne. W Polsce nabierają rozpędu. Farsz to petarda