Przepis na bajeczne kakao z pysznymi dodatkami. Słodki napój błyskawicznie przywołuje magię świąt

Chłód i ponura aura to codzienność, z którą Polacy borykają się na co dzień w okresie jesienno-zimowym. W tym czasie szukamy naturalnych sposobów na rozgrzanie i poprawę humoru. Jednym z najlepszych jest sięgnięcie po kubek aromatycznego, słodkiego napoju. Jak przygotować pyszne kakao z masą dodatków? Podpowiadamy.

Gorące kakao z cynamonem i chilli to świetny pomysł na rozgrzanie w chłodny, ponury dzień. Co ciekawe, po napój ten warto sięgać nie tylko ze względu na wyjątkowy smak i aromat, ale i właściwości zdrowotne, jakie zawdzięczamy jego składnikom. Kakao jest cennym źródłem witamin A, B, E oraz składników mineralnych. Kakao z chilli i cynamonem wzmacnia odporność, dodaje energii, łagodzi skutki stresu, a także poprawia samopoczucie. Jesienią i zimą to prawdziwe wybawienie od zimna oraz przygnębienia.

Zobacz wideo Lava cake - morze czekolady

Banalnie prosty przepis na rozgrzewające kakao z mocą dodatków. Idealny napój na chłodne dni

Kakao to jeden z najpopularniejszych napojów, jakim raczymy się w sezonie jesienno-zimowym. Skutecznie rozgrzewa, a na dodatek świetnie smakuje. Pikanterii nadaje mu odrobina chilli, a niezwykle korzennego aromatu - cynamon. Takie połączenie doskonale sprawdza się podczas wieczornych seansów filmowych czy spotkań ze znajomymi. Kubek rozgrzewającego kakao sprzyja także zaszyciu się pod kocem z ulubioną książką. Słodki, lekko pikantny napój przygotowuje się błyskawicznie i bardzo łatwo, a co najlepsze - możemy się nim cieszyć każdego dnia. Kto by się nie skusił?

Składniki:

  • 250 ml mleka,
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao,
  • 1 łyżka miodu,
  • szczypta chilli,
  • szczypta cynamonu,
  • garść słodkich pianek,
  • opcjonalnie: bita śmietana, 1 łyżeczka cukru waniliowego, starta czekolada.

Kakao z chilli, cynamonem i piankami. Sposób przygotowania

W niewielkim garnku zagotuj mleko, kakao oraz miód, nie przestając mieszać. Kiedy napój zacznie wrzeć, dodaj do niego cynamon oraz chilli. Całość gotuj jeszcze przez chwilę, a następnie przelej do kubka. Pyszne kakao wzbogać o minipianki typu marshmallow. Jeśli nie chcesz, by trunek wyszedł zbyt słodki, dodaj jedynie kilka sztuk. Jeżeli jednak jesteś miłośnikiem słodyczy - koniecznie wsyp jeszcze łyżeczkę cukru waniliowego i zamieszaj. Na koniec możesz dodatkowo uzupełnić rozgrzewające kakao o bitą śmietanę posypaną odrobiną startej czekolady. Gwarantujemy, że dobry humor wrócą już po pierwszym łyku. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA