Rosół to król wśród zup. Gości na polskich stołach niemal w każdą niedzielę, by na drugi dzień stać się wyśmienitą bazą pod pomidorową lub inną zdrową zupę. Jak sprawić, by rosół był wyrazisty, esencjonalny i bogaty w smaku? Zapomnij o klasycznych rozwiązaniach i rozgrzej piekarnik.
Fot. beats3 / iStock // RitaE / Pixabay
REKLAMA
REKLAMA
Dobry rosół powinien być wyrazisty w smaku. W końcu nikt nie chce jeść wody z tłuszczem. Niestety, często zdarza się, że smak rosołu nie jest tak esencjonalny jak powinien. Jak temu zaradzić? Nie musisz kupować jeszcze więcej składników, lub gotować ich w mniejszej ilości wody. Wystarczy warzywa i mięso uprzednio... upiec w piekarniku. Ten trik odmieni wszystko na lepsze. Przekonaj się sama. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
REKLAMA
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa
Składniki:
2 kg skrzydełek,
3 marchewki,
2 pietruszki,
2 cebule białe,
2 ząbki czosnku,
1 por,
pół korzenia selera,
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
3 litry wody,
1 łyżka oleju,
1 pęczek natki pietruszki,
sól i pieprz w ilości do smaku.
Rosół tak dobry, że teściowa poprosi o przepis. Kluczem jest pieczenie
Warzywa obieramy lub szorujemy z zanieczyszczeń pod wodą. Pora i selera kroimy na mniejsze kawałki, a czosnek i cebulę obieramy ze skórek.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy przygotowane warzywa i mięso. Całość solimy, polewamy odrobiną oleju i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez ok. 45 minut.
Na patelni prażymy ziarna ziela angielskiego.
Zarumienione składniki wyjmujemy z piekarnika i z pomocą szczypiec przekładamy ostrożnie do garnka. Zalewamy je wodą, dodajemy ziele angielskie oraz listki laurowe i gotujemy przez 2-3 godziny na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas składniki.
Gdy zupa będzie już aromatyczna i smaczna, doprawiamy ją solą oraz pieprzem wedle uznania. Odcedzamy składniki i możemy cieszyć się klarowną, aromatyczną zupą.
Gotowy rosół podajemy z posiekaną natką pietruszki i ulubionym makaronem. Można również pokroić kawałki skrzydełek oraz marchewki i także dodać do zupy. W obu wersjach rosół będzie smakować obłędnie i z pewnością zrobi furorę na niedzielnym stole. Smacznego!