• Link został skopiowany

Zapisz ten przepis, bo z pewnością przyda się na kolejną niedzielę. Wystarczy wsadzić do piekarnika, a później ugotować

Rosół to król wśród zup. Gości na polskich stołach niemal w każdą niedzielę, by na drugi dzień stać się wyśmienitą bazą pod pomidorową lub inną zdrową zupę. Jak sprawić, by rosół był wyrazisty, esencjonalny i bogaty w smaku? Zapomnij o klasycznych rozwiązaniach i rozgrzej piekarnik.
Rosół z pieczonych składników będzie hitem w twoim domu. Jest bardziej esencjonalny i wyrazisty, niż wersja klasyczna.
Fot. beats3 / iStock // RitaE / Pixabay

Dobry rosół powinien być wyrazisty w smaku. W końcu nikt nie chce jeść wody z tłuszczem. Niestety, często zdarza się, że smak rosołu nie jest tak esencjonalny jak powinien. Jak temu zaradzić? Nie musisz kupować jeszcze więcej składników, lub gotować ich w mniejszej ilości wody. Wystarczy warzywa i mięso uprzednio... upiec w piekarniku. Ten trik odmieni wszystko na lepsze. Przekonaj się sama. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Składniki:

  • 2 kg skrzydełek,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 2 cebule białe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 por,
  • pół korzenia selera,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 litry wody,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • sól i pieprz w ilości do smaku.

Rosół tak dobry, że teściowa poprosi o przepis. Kluczem jest pieczenie

  1. Warzywa obieramy lub szorujemy z zanieczyszczeń pod wodą. Pora i selera kroimy na mniejsze kawałki, a czosnek i cebulę obieramy ze skórek.
  2. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy przygotowane warzywa i mięso. Całość solimy, polewamy odrobiną oleju i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez ok. 45 minut. 
  3. Na patelni prażymy ziarna ziela angielskiego.
  4. Zarumienione składniki wyjmujemy z piekarnika i z pomocą szczypiec przekładamy ostrożnie do garnka. Zalewamy je wodą, dodajemy ziele angielskie oraz listki laurowe i gotujemy przez 2-3 godziny na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas składniki.
  5. Gdy zupa będzie już aromatyczna i smaczna, doprawiamy ją solą oraz pieprzem wedle uznania. Odcedzamy składniki i możemy cieszyć się klarowną, aromatyczną zupą.

Gotowy rosół podajemy z posiekaną natką pietruszki i ulubionym makaronem. Można również pokroić kawałki skrzydełek oraz marchewki i także dodać do zupy. W obu wersjach rosół będzie smakować obłędnie i z pewnością zrobi furorę na niedzielnym stole. Smacznego!

Więcej o: