To ciasto bananowe zrobisz z zamkniętymi oczami. Łatwiejszy przepis na deser nie istnieje

Ciasto bananowe to świetny codzienny deser, na przykład do kawy, lub kiedy nagle złapie cię ochota na coś słodkiego. Przepis jest banalny i szybki, dlatego nie czekaj, tylko już nastawiaj piekarnik, a za chwilę zanurzysz zęby w mięciutkim, puszystym i wilgotnym cieście.

Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Wszyscy lubimy szybkie i proste przepisy. Wszyscy też lubimy zjeść coś pysznego i dziś mamy właśnie sposób na to, by obie te rzeczy połączyć. Szybkie ciasto bananowe wychodzi puszyste i wilgotne, ale pamiętaj, żeby wybierać jak najbardziej dojrzałe banany. Nie zaszkodzi też trochę białej czekolady. Zdziwisz się, że coś tak łatwego wychodzi aż tak pyszne. 

Zobacz wideo

Najłatwiejszy przepis na ciasto bananowe

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 450
  • 3 większe, mocno dojrzałe banany
  • ok. 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • ok. 60 g masła (należy je roztopić)
  • płaska łyżka proszku do pieczenia
  • pół tabliczki białej czekolady
  • opcjonalnie kilka orzechów

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj dwie miski. Do jednej z nich przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do drugiej włóż banany i porządnie rozgnieć je widelcem na papkę. 
  2. Do miski z bananami wbij jajka, dodaj cukier i zacznij całość mieszać łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. 
  3. Dodaj olej i stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj czekoladę startą na tarce lub posiekaną na małe kawałki. Dodaj także posiekane orzechy. 
  4. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie przelej na nią ciasto i wyrównaj wierzch. Dodatkowo możesz położyć kilka plastrów banana. 
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni z funkcją grzania góra-dół. Piecz przez ok. godzinę lub do suchego patyczka. 

Po upieczeniu udekoruj ciasto bananowe cukrem pudrem, lukrem lub polewą z białej czekolady. Jeśli chcesz, do ciasta możesz dodać także odrobinę gorzkiego kakao. Taka wersja jest równie smaczna.

Więcej o:
Copyright © Agora SA