Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Wszyscy lubimy szybkie i proste przepisy. Wszyscy też lubimy zjeść coś pysznego i dziś mamy właśnie sposób na to, by obie te rzeczy połączyć. Szybkie ciasto bananowe wychodzi puszyste i wilgotne, ale pamiętaj, żeby wybierać jak najbardziej dojrzałe banany. Nie zaszkodzi też trochę białej czekolady. Zdziwisz się, że coś tak łatwego wychodzi aż tak pyszne.
Najłatwiejszy przepis na ciasto bananowe
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 450
- 3 większe, mocno dojrzałe banany
- ok. 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- ok. 60 g masła (należy je roztopić)
- płaska łyżka proszku do pieczenia
- pół tabliczki białej czekolady
- opcjonalnie kilka orzechów
Sposób wykonania:
- Przygotuj dwie miski. Do jednej z nich przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do drugiej włóż banany i porządnie rozgnieć je widelcem na papkę.
- Do miski z bananami wbij jajka, dodaj cukier i zacznij całość mieszać łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.
- Dodaj olej i stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj czekoladę startą na tarce lub posiekaną na małe kawałki. Dodaj także posiekane orzechy.
- Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie przelej na nią ciasto i wyrównaj wierzch. Dodatkowo możesz położyć kilka plastrów banana.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni z funkcją grzania góra-dół. Piecz przez ok. godzinę lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu udekoruj ciasto bananowe cukrem pudrem, lukrem lub polewą z białej czekolady. Jeśli chcesz, do ciasta możesz dodać także odrobinę gorzkiego kakao. Taka wersja jest równie smaczna.