Cynamonki przywędrowały do nas ze Szwecji, gdzie stanowią jeden z najpopularniejszych wypieków. Słodkie zawijańce najlepiej smakują na ciepło - wtedy delikatne ciasto wprost rozpływa się w ustach. Deser ten nie dość, że wyjątkowo smaczny, to jeszcze prosty w przygotowaniu. Warto po niego sięgnąć zwłaszcza w chłodne, ponure popołudnie. Idealnie sprawdza się na osłodę życia.
Z przygotowaniem cynamonek poradzi sobie każdy miłośnik słodkich wypieków. Wystarczy, że będziesz postępować zgodnie z poniższą recepturą, a już wkrótce zarówno ty, jak i twoi bliscy będziecie się raczyć puszystym smakołykiem.
Składniki na ciasto drożdżowe:
Składniki na nadzienie:
Składniki na lukier:
Dodatkowo:
Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego. Świeże drożdże zetrzyj z cukrem w misce. Po kilku minutach do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj ciepłe mleko, roztrzepane jajko oraz sól, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Do ciasta wlej rozpuszczone cukrem drożdże i zacznij je wyrabiać.
Wyrobiona masa powinna być jednolita i pozbawiona grudek. W tym momencie dodaj roztopione masło i ponownie zagnieć ciasto. Po około pięciu minutach powinno stać się miękkie i puszyste. Na koniec przykryj je ściereczką i schowaj do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyłóż ciasto z lodówki. Kiedy nabierze temperatury pokojowej, ponownie je zagnieć i rozwałkuj na kształt prostokąta.
Placek ciasta wysmaruj równomiernie rozpuszczonym masłem przy pomocy pędzelka kuchennego. W dalszej kolejności posyp je cukrem oraz cynamonem. Zwiń je w dość ciasną roladę, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. W rezultacie powinno powstać kilka do kilkunastu "ślimaków".
Prawie gotowe bułeczki cynamonowe ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Formę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na kwadrans, po czym wysmaruj jej zawartość roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz cynamonki przez 20 minut, a kiedy wyrosną i się zarumienią - wystaw je do ostygnięcia.
Teraz wystarczy jeszcze zwieńczyć je polewą lukrową. W tym celu przesiej cukier puder, a potem połącz go z odrobiną gorącej wody. Mieszaj do momentu otrzymania gęstego płynu. Ostudzone rollsy polej hojnie lukrem i podaj razem z filiżanką kawy lub herbaty. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl