Cynamonki z tego przepisu wychodzą takie, że czapki z głów. Słodkie, miękkie i cudownie puszyste

Bułeczki cynamonowe to wypiek, któremu trudno odmówić. Słodkie, puszyste ciasto w połączeniu z aromatycznym, cynamonowym nadzieniem sprawia, że kubki smakowe szaleją z nadmiaru wrażeń. To doskonały deser na jesienno-zimowe popołudnie. Świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska do kawy czy herbaty.

Cynamonki przywędrowały do nas ze Szwecji, gdzie stanowią jeden z najpopularniejszych wypieków. Słodkie zawijańce najlepiej smakują na ciepło - wtedy delikatne ciasto wprost rozpływa się w ustach. Deser ten nie dość, że wyjątkowo smaczny, to jeszcze prosty w przygotowaniu. Warto po niego sięgnąć zwłaszcza w chłodne, ponure popołudnie. Idealnie sprawdza się na osłodę życia.

Zobacz wideo Chińskie bułeczki - wariacja na temat drożdżówek

Kto spróbował tych cynamonek, ten wie, jak smakuje niebo. Miękkie bułeczki smakują wspaniale

Z przygotowaniem cynamonek poradzi sobie każdy miłośnik słodkich wypieków. Wystarczy, że będziesz postępować zgodnie z poniższą recepturą, a już wkrótce zarówno ty, jak i twoi bliscy będziecie się raczyć puszystym smakołykiem. 

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 320 g mąki pszennej,
  • 120 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 60 g roztopionego masła,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 4 łyżeczki cynamonu,
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • 30 g rozpuszczonego masła,
  • opcjonalnie: łyżeczka cukru waniliowego.

Składniki na lukier:

  • 80 g cukru pudru,
  • 2 łyżki gorącej wody.

Dodatkowo:

  • 1 jajko.

Słodkie i puszyste cynamonki. Sposób przygotowania

Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego. Świeże drożdże zetrzyj z cukrem w misce. Po kilku minutach do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj ciepłe mleko, roztrzepane jajko oraz sól, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Do ciasta wlej rozpuszczone cukrem drożdże i zacznij je wyrabiać.

Wyrobiona masa powinna być jednolita i pozbawiona grudek. W tym momencie dodaj roztopione masło i ponownie zagnieć ciasto. Po około pięciu minutach powinno stać się miękkie i puszyste. Na koniec przykryj je ściereczką i schowaj do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyłóż ciasto z lodówki. Kiedy nabierze temperatury pokojowej, ponownie je zagnieć i rozwałkuj na kształt prostokąta.

Placek ciasta wysmaruj równomiernie rozpuszczonym masłem przy pomocy pędzelka kuchennego. W dalszej kolejności posyp je cukrem oraz cynamonem. Zwiń je w dość ciasną roladę, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. W rezultacie powinno powstać kilka do kilkunastu "ślimaków". 

Prawie gotowe bułeczki cynamonowe ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Formę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na kwadrans, po czym wysmaruj jej zawartość roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz cynamonki przez 20 minut, a kiedy wyrosną i się zarumienią - wystaw je do ostygnięcia. 

Teraz wystarczy jeszcze zwieńczyć je polewą lukrową. W tym celu przesiej cukier puder, a potem połącz go z odrobiną gorącej wody. Mieszaj do momentu otrzymania gęstego płynu. Ostudzone rollsy polej hojnie lukrem i podaj razem z filiżanką kawy lub herbaty. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.