Przepis na łazanki z kapustą i grzybami. Idealne na wigilijną wieczerzę. Z tym dodatkiem zrobią furorę

Łazanki z kapustą i grzybami to proste, a jednocześnie niezwykle smaczne i pożywne danie. Najczęściej przygotowuje się je w czasie świąt Bożego Narodzenia, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by cieszyć się nim również w innych terminach. Poniższy przepis sprawi, że wszystkim domownikom ślinka pocieknie na sam zapach potrawy.

Łazanki z kapustą i grzybami uważane są za jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Mało kto jednak wie, że smaczne danie przywędrowało do Polski aż z Włoch. Miało to miejsce w XVI wieku, za czasów panowania Zygmunta I Starego oraz jego żony Bony Sforzy. To właśnie królowej Polski zawdzięczamy "sprowadzenie" włoskiego makaronu.

Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!

Prosty przepis na świąteczne łazanki z kapustą kiszoną, grzybami i aromatycznym dodatkiem

Przygotowanie łazanek jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu. Choć makaron łazankowy można kupić w niemal każdym sklepie, polecamy zrobić go samodzielnie. Wykonany w domowym zaciszu, smakuje bowiem o wiele lepiej. Klasyczne danie można dodatkowo wzbogacić o suszoną śliwkę - jej słodycz idealnie będzie kontrastować z kwaskowością kapusty kiszonej. 

Składniki na łazanki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 jajka + 2 żółtka,
  • odrobina soli.

Dodatkowo:

  • 700 g kapusty kiszonej,
  • 250 g świeżych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 2 suszone śliwki,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • masło do smażenia,
  • sól i pieprz.

Łazanki z kapustą i grzybami na święta. Sposób przygotowania

Rozpocznij od przygotowania domowego makaronu. W tym celu mąkę przesiej do miski. Wbij jajka oraz dodaj żółtka i sól. Połącz składniki i rękoma wyrób z nich jednolite ciasto. Dodaj nieco wody, a następnie uformuj z masy kulę. Przełóż ją na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiaj przez kilka minut. Kiedy ciasto stanie się elastyczne, zawiń je w zwilżoną ściereczkę lub ręcznik i schowaj na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i pokrój je w plasterki. Plasterki przekrój dodatkowo w poprzek. Zagotuj w garnku osoloną wodę, po czym wrzuć do niej łazanki. Gotuj je przez ok. minutę, a następnie wyławiaj je przy pomocy łyżki cedzakowej.

Kapustę kiszoną opłucz i ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy zmięknie, odcedź ją i drobno posiekaj. Grzyby pokrój w kostkę i również zagotuj w wodze z dodatkiem soli. Śliwki pokrój w paski, a obraną cebulę w pióra. Przygotuj głęboką patelnię (lub garnek), rozpuść na niej masło, a w dalszej kolejności zeszklij na niej cebulę. Dodaj posiekaną cebulę i duś wszystko po przykryciem przez kilka minut. Nie zapomnij o doprawieniu dania papryką, solą i pieprzem. Na koniec dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i voila! Pyszna potrawa jest gotowa do wyłożenia na talerze. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA