Podaj ją nie tylko w święta. Ta ryba zapiera dech w piersiach, a to za sprawą tej mieszanki

Tego dania nie może zabraknąć na wigilijnym stole, lecz poza nim również znajdzie swoje miejsce. Odpowiednio wysmażona ryba podana w tej mieszance i wysmażona, otula nasze podniebienie i sprawia, że chcemy jeść jej więcej. Zrób ją już dziś, by zasmakować najlepszych i aromatycznych składników.

Ryby możemy podawać na wiele różnych sposobów. Można je dokładnie wysmażyć, obtoczyć w domowym nadzieniu, a także wypiec. Nieważne jednak, jak zostanie przygotowana, zawsze znajdzie swoich amatorów. W tak przyrządzonej rybie zakochanych jest wielu. To za sprawą odpowiedniej obróbki, a także dodatków, bez których by nie istniała.

Zobacz wideo Ryba po grecku - pyszny klasyk

Ryba po grecku najczęściej podawana jest na Boże Narodzenie. Bardzo rzadko można ją znaleźć na stole podczas innych uroczystości. Ze względu na to, że święta zbliżają się wielkimi krokami, można przygotować ją już dziś. Nie trzeba czekać jeszcze miesiąca, by uraczyć się jej smakiem. By była równie smaczna, jak z rodzinnego przepisu, polecamy dodać tę mieszankę warzyw. Zaliczają się do niej przede wszystkim marchewki, pietruszka, seler, cebula i por.

Przepis na rybę po grecku

Składniki

  • 1 kg filetów z dorsza,
  • 1 kg marchewki,
  • 300 g korzenia pietruszki,
  • większy kawałek selera,
  • 3 cebule,
  • biała część pora,
  • 200 g koncentratu pomidorowego,
  • 200 g mąki pszennej,
  • olej do smażenia,
  • 3 ziela angielskie,
  • 2 listki laurowe,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki bazylii,
  • pół łyżeczki oregano.

Sposób przygotowania

  1. Jeśli filety są zamrożone pozostaw je do rozmrożenia, jeśli są gotowe do przyrządzania, osusz je ręcznikiem papierowym. Następnie każdy filet pokrój na mniejsze kawałki i dokładnie obsyp solą i pieprzem. Przygotowaną rybę przenieś do plastikowego pojemnika i umieść w lodówce.
  2. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Warzywa przełóż do garnka i zalej wodą, by przykryła ona składniki. Posól i ustaw na średnim ogniu, gotuj około 20 minut, co jakiś czas mieszaj. Pod koniec wrzuć liście laurowe i ziele angielskie.
  3. W czasie gdy warzywa się gotują, przygotuj rybę. Wyjmij ją z lodówki i dokładnie obtocz w mące pszennej. Na patelni rozgrzej olej i wysmaż ją na złoty kolor.
  4. Z gotujących się warzyw odlej chochlę wywaru i połącz ją z koncentratem pomidorowym. Cebule i por obierz i drobno posiekaj. Wysmaż warzywa na patelni, na której smażona była ryba.
  5. Wysmażone warzywa dodaj do gotujących się składników, dolej również koncentrat, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, bazylią i oregano.
  6. Rybę umieść w naczyniu żaroodpornym, na jej wierzchu rozłóż mieszankę warzyw. Tak przygotowaną włóż do nagrzanego do 120°C piekarnika i piecz przez około 45 minut. Po tym czasie jest gotowa do podania, przechowuj ją w lodówce.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA