Ciasto tak pyszne, że błyskawicznie znika ze stołu. Nie opada, zawsze jest kremowe i puszyste

Sernik to król wszystkich świątecznych stołów, a także uroczystości. Jego obecność jest wprost obowiązkowa, lecz wybór, z którego przepisu będzie zrobiony, nie jest wcale taki prosty. My na szczęście możemy nieco pomóc, bo ta receptura jest niezastąpiona. Dzięki dodatkom ciasto zniknie szybciej niż jakieś inne wypieki.

Ile domów, tyle przepisów i sposobów na słodkie i puszyste ciasta. Jednak nie każda rodzina zna przepis na ten sernik. Wyróżnia się na tle innych wypieków za sprawą dodatków. I to właśnie ona dodają mu niesamowitego smaku i aromatu. W tym serniku znajdziesz nie tylko rodzynki, a także skórkę z cytryny i pomarańczy. By ten sernik był zawsze puszysty jak chmurka, warto poznać pewien trik.

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Sernik krakowski to dla wielu ulubione ciasto, a inni za nim nie przepadają. To za sprawą bakalii, które niektóre osoby bardzo bojkotują. Jednak i tak nie można mu zabrać tego, że jest kremowy i miękki. To wszystko za sprawą odpowiedniej obróbki jajek. Żółtka powinny od razu wylądować w serowej masie, natomiast białka powinny być porządnie ubite. Takie właśnie białka dodawane są do całości, by później je delikatnie wmieszać.

Przepis na sernik krakowski

Składniki na masę serową

  • 1 kg białego tłustego sera,
  • 8 jajek,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 250 g cukru pudru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 4 łyżki masła,
  • 150 g rodzynek,
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • starta skórka z jednej cytryny,
  • szczypta soli.

Składniki na spód

  • 400 g mąki pszennej,
  • 2 żółtka,
  • 120 g masła,
  • 3 łyżki drobnego cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie spodu. Do większej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej cukier i cukier waniliowy. Następnie wsyp szczyptę soli i wbij jajka. Całość delikatnie wymieszaj i dodaj posiekane masło.
  2. Ciasto wyrabiaj energicznie, zwróć uwagę, by składniki odpowiednio dobrze się z sobą połączyły. Gdy tak się stanie, owiń je folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut.
  3. Gdy ciasto jest gotowe, czas na przyrządzenie serowej masy. Do miseczki przesyp rodzynki i zalej je wrzątkiem. Pozostaw je w płynie na około 20 minut.
  4. Biały ser dwukrotnie zmiel za pomocą maszynki do mięsa lub praski. Dodaj do niego mąkę ziemniaczaną, wsyp cukier, cukier waniliowy i sól. Dokładnie wymieszaj.
  5. Jajka rozbij i rozdziel. Żółtka wrzucaj do sera, białka umieść w misce. Masę serową miksuj na wysokich obrotach miksera. Dodaj również miękkie masło i ponownie wszystko wymieszaj.
  6. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy. Na sam koniec, wrzuć odsączone rodzynki, startą skórkę z cytryny i kandyzowaną pomarańczę. Delikatnie zamieszaj za pomocą szpatułki.
  7. Ciasto wyjmij z zamrażarki i odetnij z niego część o wielkości pięści. Całą resztę rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy. Placek przenieś do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Formę włóż do nagrzanego do 170°C piekarnika i podpiecz przez 10 minut.
  8. Po tym czasie wylej na spód przygotowaną masę serową, wyrównaj ją szpatułką. Na wierzchu rozsyp startą na dużych oczkach pozostałą część ciasta. Włóż całość do gorącego piekarnika i piecz około 60 minut.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA