Niektórzy jej nienawidzą, a tej zupie dodaje smaku. To konkurencja dla fasolki po bretońsku

Kuchnia pochodząca z różnych zakątków świata nie raz już nas zaskoczyła. Tym razem również można doznać szoku. To za sprawą zupy, która jest mocną konkurencją fasolki po bretońsku. Jej smaku bez dwóch zdań broni ten składnik. To połączenie jest naprawdę pyszne.

Kuchnia hiszpańska charakteryzuje się szerokim wykorzystaniem różnych składników. Przede wszystkim można w niej znaleźć ryby i owoce morza, a także wiele różnych mięs. Nie można również zapomnieć o warzywa, które pełnią tam ważną rolę. Najczęściej do obiadu wrzuca się pomidory, cukinie, czy nawet groszek. Dziś również przedstawimy potrawę, która obfituje w najlepsze składniki. Niektóre składniki musieliśmy zmienić na bardziej dostępne zamienniki, jednak smak nie odbiega od oryginału.

Zobacz wideo Przepis na fasolkę po bretońsku z chorizo [PROSTY SPOSÓB NA]

Hiszpańska zupa fasolowa, czyli fabada asturiana pochodzi z malowniczej Asturii. To danie regionalne, którym szczyci się to miejsce. Ma charakter gęstej, bardzo rozgrzewającej zupy, a w środku można znaleźć wiele apetycznych składników. Przede wszystkim można zasmakować fasoli, chorizo, a  naszej wersji kaszanki, za którą niektórzy nie przepadają. Całość dopełniona jest bulionem i posiekanymi pomidorami.

Przepis na hiszpańską zupę fabada asturiana

Składniki

  • 600 ml bulionu,
  • 500 g białej fasoli,
  • 2 wędzone kiełbaski chorizo,
  • 2 kaszanki,
  • kawałek słoniny,
  • duża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki,
  • łyżeczka słodkiej wędzonej papryki,
  • gałązka rozmarynu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Jeśli masz surową fasolą, dzień wcześniej namocz ją w wodzie. Jeśli masz taką z puszki, odlej z niej zalewę i przepłucz.
  2. Słoninę pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Gdy wytopi się z niej tłuszcz, wrzuć posiekane chorizo, a także kawałki kaszanki. Całość podsmażaj przez kilka chwil, co jakiś czas mieszaj, by nic nie przywarło do dna.
  3. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj, dodaj do wysmażonego mięsa. Po kilku minutach wlej do całości pomidory z puszki. Dopraw również składniki solą, pieprzem, gałką muszkatołową, rozmarynem i papryką, zamieszaj.
  4. Gdy nadmiar wody z pomidorów się wygotuje, dolej bulion i wrzuć fasolę. Ponownie zamieszaj i gotuj całość około 20 minut.
  5. Gotową zupę posyp natką pietruszki. Podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA