Kuchnia hiszpańska charakteryzuje się szerokim wykorzystaniem różnych składników. Przede wszystkim można w niej znaleźć ryby i owoce morza, a także wiele różnych mięs. Nie można również zapomnieć o warzywa, które pełnią tam ważną rolę. Najczęściej do obiadu wrzuca się pomidory, cukinie, czy nawet groszek. Dziś również przedstawimy potrawę, która obfituje w najlepsze składniki. Niektóre składniki musieliśmy zmienić na bardziej dostępne zamienniki, jednak smak nie odbiega od oryginału.
Zobacz wideo Przepis na fasolkę po bretońsku z chorizo [PROSTY SPOSÓB NA]
Hiszpańska zupa fasolowa, czyli fabada asturiana pochodzi z malowniczej Asturii. To danie regionalne, którym szczyci się to miejsce. Ma charakter gęstej, bardzo rozgrzewającej zupy, a w środku można znaleźć wiele apetycznych składników. Przede wszystkim można zasmakować fasoli, chorizo, a naszej wersji kaszanki, za którą niektórzy nie przepadają. Całość dopełniona jest bulionem i posiekanymi pomidorami.
Przepis na hiszpańską zupę fabada asturiana
Składniki
- 600 ml bulionu,
- 500 g białej fasoli,
- 2 wędzone kiełbaski chorizo,
- 2 kaszanki,
- kawałek słoniny,
- duża cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 400 g pomidorów krojonych z puszki,
- łyżeczka słodkiej wędzonej papryki,
- gałązka rozmarynu,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Jeśli masz surową fasolą, dzień wcześniej namocz ją w wodzie. Jeśli masz taką z puszki, odlej z niej zalewę i przepłucz.
- Słoninę pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Gdy wytopi się z niej tłuszcz, wrzuć posiekane chorizo, a także kawałki kaszanki. Całość podsmażaj przez kilka chwil, co jakiś czas mieszaj, by nic nie przywarło do dna.
- Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj, dodaj do wysmażonego mięsa. Po kilku minutach wlej do całości pomidory z puszki. Dopraw również składniki solą, pieprzem, gałką muszkatołową, rozmarynem i papryką, zamieszaj.
- Gdy nadmiar wody z pomidorów się wygotuje, dolej bulion i wrzuć fasolę. Ponownie zamieszaj i gotuj całość około 20 minut.
- Gotową zupę posyp natką pietruszki. Podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl