Tradycji stało się zadość, czyli przepis na świąteczne pierniki. Ten trik sprawi, że będą idealnie miękkie

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a lepiej nie zostawiać wszystkich przygotowań na ostatnią chwilę. Aby mieć w grudniu nieco więcej czasu, już dziś upiecz świąteczne pierniki. Jeśli schowasz je z pewnym dodatkiem, w Wigilię okażą się idealnie miękkie i pełne korzennego aromatu.

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez smacznych pierników. Korzenne słodkości pojawiają się w naszych domach od pokoleń, a ich przygotowanie odbywa się zwykle w wesołej, rodzinnej atmosferze - podobnie jak późniejsze pałaszowanie smakołyków. Przepis na pierniki jest banalnie prosty, dlatego poradzi z nim sobie absolutnie każdy miłośnik świątecznych przysmaków. 

Zobacz wideo Świąteczne słodkości dla łasuchów - pierniki i ciasteczka cynamonowe

Tradycyjny przepis na pierniki bożonarodzeniowe. Zastosuj ten trik, a wyjdą idealnie miękkie

Pierniki świąteczne wychodzą zwykle lekko kruche. Jeśli jednak chcesz zajadać się w Wigilię miękkimi specjałami - koniecznie umieść wśród nich plasterki pokrojonego jabłka. Jabłko powstrzyma je przed stwardnieniem i nada subtelnej, owocowej nuty. Poniżej znajdziesz sprawdzoną recepturę, która co roku o sobie przypomina. Śmiało ją wypróbuj!

Składniki:

  • 800 g mąki pszennej,
  • 250 g miodu,
  • 150 g masła,
  • 330 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 1 łyżeczka kardamonu,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej.

Pierniki świąteczne. Sposób przygotowania

W garnku umieść masło, miód, cukier oraz wszystkie przyprawy: cynamon, imbir, kardamon i gałkę muszkatołową. Całość podgrzewaj na średnim ogniu, nie przestając mieszać. Kiedy składniki się roztopią, zdejmij rondel z palnika i odstaw jego zawartość do ostygnięcia.

W kolejnym kroku przesianą mąkę połącz z sodą oczyszczoną, a następnie dodaj do masy razem z rozbitymi jajkami. Z połączonych składników wyrób ręcznie ciasto. Nie powinno być ani zbyt lejące, ani zbyt zbite. Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na grubość 0,5 cm. Ulubionymi foremkami do pierniczków wykrawaj kształty, a w dalszej kolejności układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby pierniki nie znajdowały się zbyt blisko siebie - podczas pieczenia mogą się skleić.

Formę z surowymi smakołykami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez kwadrans. Kiedy zobaczysz, że pierniki wyrosły przed upływem czasu, śmiało wyjmij je do ostygnięcia. Na koniec zostało jedynie udekorowanie korzennych ciastek. Możesz w tym celu użyć lukru, posypek i specjalnych pisaków do ozdabiania wypieków. Gotowe pierniki możesz spróbować od razu lub przechować kilka tygodni do świąt. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA