Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez smacznych pierników. Korzenne słodkości pojawiają się w naszych domach od pokoleń, a ich przygotowanie odbywa się zwykle w wesołej, rodzinnej atmosferze - podobnie jak późniejsze pałaszowanie smakołyków. Przepis na pierniki jest banalnie prosty, dlatego poradzi z nim sobie absolutnie każdy miłośnik świątecznych przysmaków.
Pierniki świąteczne wychodzą zwykle lekko kruche. Jeśli jednak chcesz zajadać się w Wigilię miękkimi specjałami - koniecznie umieść wśród nich plasterki pokrojonego jabłka. Jabłko powstrzyma je przed stwardnieniem i nada subtelnej, owocowej nuty. Poniżej znajdziesz sprawdzoną recepturę, która co roku o sobie przypomina. Śmiało ją wypróbuj!
Składniki:
W garnku umieść masło, miód, cukier oraz wszystkie przyprawy: cynamon, imbir, kardamon i gałkę muszkatołową. Całość podgrzewaj na średnim ogniu, nie przestając mieszać. Kiedy składniki się roztopią, zdejmij rondel z palnika i odstaw jego zawartość do ostygnięcia.
W kolejnym kroku przesianą mąkę połącz z sodą oczyszczoną, a następnie dodaj do masy razem z rozbitymi jajkami. Z połączonych składników wyrób ręcznie ciasto. Nie powinno być ani zbyt lejące, ani zbyt zbite. Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na grubość 0,5 cm. Ulubionymi foremkami do pierniczków wykrawaj kształty, a w dalszej kolejności układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby pierniki nie znajdowały się zbyt blisko siebie - podczas pieczenia mogą się skleić.
Formę z surowymi smakołykami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez kwadrans. Kiedy zobaczysz, że pierniki wyrosły przed upływem czasu, śmiało wyjmij je do ostygnięcia. Na koniec zostało jedynie udekorowanie korzennych ciastek. Możesz w tym celu użyć lukru, posypek i specjalnych pisaków do ozdabiania wypieków. Gotowe pierniki możesz spróbować od razu lub przechować kilka tygodni do świąt. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl