Niektóre dania, czy przystawki są tak kultowe, że zna je każdy. Właśnie tak jest w przypadku ten sałatki. Nie ma osoby, która o niej nie słyszała, bo na imprezowych stołach jest punktem obowiązkowym. Każdy już wie, że lepiej zrobić jej 3 porcje, bo jedna to zdecydowanie za mało. U mnie w domu za każdym razem znika jako pierwsza, a niektórzy muszą obejść się smakiem.
Zobacz wideo Sałatka gyros. Przepis krok po kroku
Sałatka gyros to klasyk nad klasykami. Soczysta pierś z kurczaka połączona z warzywami i sosami, a później ułożona warstwami robi furorę wśród rodziny za każdym razem. Tym razem, warto nieco zmienić jej tradycyjny smak za sprawą kilku składników. Dzięki dodaniu pikantnego sosu, a także bardziej wyrazistych przypraw, nabierze niesamowitego charakteru.
Przepis na sałatkę gyros na ostro
Składniki
- 3 piersi z kurczaka,
- pół główki sałaty lodowej.
- średnia cebula,
- puszka groszku,
- 5 ogórków konserwowych,
- 1 papryka czerwona,
- majonez,
- pikantny ketchup,
- sól,
- pieprz,
- słodka i ostra papryka,
- pół łyżeczki płatków chili,
- przyprawa gyros,
- olej.
Sposób przygotowania
- Mięso oczyść z błonek i chrząstek, następnie pokrój w kostkę. Kawałki włóż do miski, dopraw przyprawą gyros, paprykami, chili, solą i pieprzem. Na koniec wlej łyżkę oleju, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na około 4 godziny. W tym czasie marynata nada mięsu odpowiedniego smaku.
- Po tym czasie usmaż kurczaka na rozgrzanym oleju. Rób to przez kilka minut. Ma się on wysmażyć w środku, lecz dalej być soczysty.
- Paprykę umyj i usuń gniazda nasienne. Następnie wraz z obraną papryką i ogórkami pokrój warzywa w większą kostkę. Sałatę umyj i porwij na mniejsze kawałki, groszek odcedź z zalewy.
- Na dno większej miski połóż usmażone mięso, następnie ułóż warstwę cebuli i posmaruj całość ketchupem. Połóż pokrojone ogórki, paprykę i warstwę majonezu. Końcową warstwą jest zielony groszek. Wierzch posyp sałatą lodową.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl