To królowa wśród sałatek. Z jej zjedzeniem nie warto długo czekać, bo za każdym razem znika w 3 sekundy

Ta sałatka to kultowa przystawka, która znana jest na pewno wszystkim. Na stołach pojawia się w wyjątkowych sytuacjach takich jak imprezy, czy święta. Na pewno świetnie sprawdzi się jako dodatek na imprezie andrzejkowej. Jeden dodatek sprawia, że jest jeszcze smaczniejsza i nabiera charakteru.

Niektóre dania, czy przystawki są tak kultowe, że zna je każdy. Właśnie tak jest w przypadku ten sałatki. Nie ma osoby, która o niej nie słyszała, bo na imprezowych stołach jest punktem obowiązkowym. Każdy już wie, że lepiej zrobić jej 3 porcje, bo jedna to zdecydowanie za mało. U mnie w domu za każdym razem znika jako pierwsza, a niektórzy muszą obejść się smakiem.

Zobacz wideo Sałatka gyros. Przepis krok po kroku

Sałatka gyros to klasyk nad klasykami. Soczysta pierś z kurczaka połączona z warzywami i sosami, a później ułożona warstwami robi furorę wśród rodziny za każdym razem. Tym razem, warto nieco zmienić jej tradycyjny smak za sprawą kilku składników. Dzięki dodaniu pikantnego sosu, a także bardziej wyrazistych przypraw, nabierze niesamowitego charakteru.

Przepis na sałatkę gyros na ostro

Składniki

  • 3 piersi z kurczaka,
  • pół główki sałaty lodowej.
  • średnia cebula,
  • puszka groszku,
  • 5 ogórków konserwowych,
  • 1 papryka czerwona,
  • majonez,
  • pikantny ketchup,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka i ostra papryka,
  • pół łyżeczki płatków chili,
  • przyprawa gyros,
  • olej.

Sposób przygotowania

  1. Mięso oczyść z błonek i chrząstek, następnie pokrój w kostkę. Kawałki włóż do miski, dopraw przyprawą gyros, paprykami, chili, solą i pieprzem. Na koniec wlej łyżkę oleju, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na około 4 godziny. W tym czasie marynata nada mięsu odpowiedniego smaku.
  2. Po tym czasie usmaż kurczaka na rozgrzanym oleju. Rób to przez kilka minut. Ma się on wysmażyć w środku, lecz dalej być soczysty. 
  3. Paprykę umyj i usuń gniazda nasienne. Następnie wraz z obraną papryką i ogórkami pokrój warzywa w większą kostkę. Sałatę umyj i porwij na mniejsze kawałki, groszek odcedź z zalewy.
  4. Na dno większej miski połóż usmażone mięso, następnie ułóż warstwę cebuli i posmaruj całość ketchupem. Połóż pokrojone ogórki, paprykę i warstwę majonezu. Końcową warstwą jest zielony groszek. Wierzch posyp sałatą lodową.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA