-
Haps
-
Jak przygotować
- Tego smaku nie da się podrobić. Ta swojska zupa smakuje lepiej z tym mięsem. Babcia zawsze tak ją robiła
Tego smaku nie da się podrobić. Ta swojska zupa smakuje lepiej z tym mięsem. Babcia zawsze tak ją robiła
O polskich zupach można mówić godzinami. Ich smak trudno zamienić na coś innego, a swoją sławę zyskały nawet poza granicami kraju. Nic dziwnego, ponieważ taki aromat i charakterystyczne posmaki nie występują w każdym daniu. Potrawa, o której piszemy jest również wyjątkowa, ale nie każdy za nią przepada. By była najlepsza, użyj tego mięsa.
Polska kuchnia bogata jest w głębokie i charakterystyczne smaki. Dodatkowo bardzo dużo dań zrobionych jest na mięsie, kapuście i ziemniakach. Ta potrawa również ma w sobie te składniki i to właśnie one są jej fundamentem. Jest niesamowicie rozgrzewająca, a jej aromat podczas gotowania rozchodzi się na cały rok.
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa
Kapuśniak znany jest nam wszystkim, jednak nie każdy z nas za nim przepada. Jednak amatorzy tego dania wiedzą, jak je zrobić, by było najsmaczniejsze. Jeśli ty nie wiesz, to podpowiadamy. By kapuśniak był wyrazisty, a bulion jak z najlepszej restauracji, gotuj go na żeberkach. Prawie każda babcia tak robi, a rodzina zachwyca się smakiem.
Przepis na kapuśniak na żeberkach
Składniki
- 2 l bulionu,
- 1 kg żeberek,
- 200 g wędzonego boczku,
- 200 g swojskiej kiełbasy,
- 2 duże marchwie,
- kawałek selera,
- pietruszka,
- 6 liści laurowych,
- 7 kulek ziela angielskiego,
- 2 cebule,
- 5 ziemniaków,
- 200 g kiszonej kapusty,
- 2 łyżki oleju,
- pół łyżeczki kminku,
- sól,
- pieprz,
- 100 g suszonych grzybów.
Sposób przygotowania
- Mięso umieść w garnku i zalej bulionem. Postaw na średnim ogniu i zagotuj.
- Grzyby pozostaw do namoczenia, następnie odcedź i pokrój w mniejsze kawałki.
- Marchewkę, seler i pietruszkę obierz, przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj wszystko do gotujących się żeberek. Na koniec wrzuć ziele angielskie i liście laurowe.
- Cebulę oraz ziemniaki obierz i pokrój. Boczek posiekaj w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulkę wraz z boczkiem. Następnie razem z ziemniakami umieść wszystko w garnku, w którym już gotują się składniki.
- Kiszoną kapustę w razie potrzeby delikatnie opłucz pod zimną wodą. Następnie posiekaj i podsmaż na oleju. Gdy ziemniaki zrobią się miękkie umieść ją z resztą składników.
- Na koniec dopraw do smaku, wrzuć grzyby i gotuj przez około 20 minut. Taką zupę podawaj z pieczywem, smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl