Tego smaku nie da się podrobić. Ta swojska zupa smakuje lepiej z tym mięsem. Babcia zawsze tak ją robiła

O polskich zupach można mówić godzinami. Ich smak trudno zamienić na coś innego, a swoją sławę zyskały nawet poza granicami kraju. Nic dziwnego, ponieważ taki aromat i charakterystyczne posmaki nie występują w każdym daniu. Potrawa, o której piszemy jest również wyjątkowa, ale nie każdy za nią przepada. By była najlepsza, użyj tego mięsa.

Polska kuchnia bogata jest w głębokie i charakterystyczne smaki. Dodatkowo bardzo dużo dań zrobionych jest na mięsie, kapuście i ziemniakach. Ta potrawa również ma w sobie te składniki i to właśnie one są jej fundamentem. Jest niesamowicie rozgrzewająca, a jej aromat podczas gotowania rozchodzi się na cały rok.

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Kapuśniak znany jest nam wszystkim, jednak nie każdy z nas za nim przepada. Jednak amatorzy tego dania wiedzą, jak je zrobić, by było najsmaczniejsze. Jeśli ty nie wiesz, to podpowiadamy. By kapuśniak był wyrazisty, a bulion jak z najlepszej restauracji, gotuj go na żeberkach. Prawie każda babcia tak robi, a rodzina zachwyca się smakiem.

Przepis na kapuśniak na żeberkach

Składniki

  • 2 l bulionu,
  • 1 kg żeberek,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 200 g swojskiej kiełbasy,
  • 2 duże marchwie,
  • kawałek selera,
  • pietruszka,
  • 6 liści laurowych,
  • 7 kulek ziela angielskiego,
  • 2 cebule,
  • 5 ziemniaków,
  • 200 g kiszonej kapusty,
  • 2 łyżki oleju,
  • pół łyżeczki kminku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 100 g suszonych grzybów.

Sposób przygotowania

  1. Mięso umieść w garnku i zalej bulionem. Postaw na średnim ogniu i zagotuj.
  2. Grzyby pozostaw do namoczenia, następnie odcedź i pokrój w mniejsze kawałki.
  3. Marchewkę, seler i pietruszkę obierz, przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj wszystko do gotujących się żeberek. Na koniec wrzuć ziele angielskie i liście laurowe.
  4. Cebulę oraz ziemniaki obierz i pokrój. Boczek posiekaj w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulkę wraz z boczkiem. Następnie razem z ziemniakami umieść wszystko w garnku, w którym już gotują się składniki.
  5. Kiszoną kapustę w razie potrzeby delikatnie opłucz pod zimną wodą. Następnie posiekaj i podsmaż na oleju. Gdy ziemniaki zrobią się miękkie umieść ją z resztą składników.
  6. Na koniec dopraw do smaku, wrzuć grzyby i gotuj przez około 20 minut. Taką zupę podawaj z pieczywem, smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA