Podsmażam kurczaka i wkładam w to ciasto. Po wypieczeniu mam dodatek do zup i sosów

Nie ma osoby, która nie lubi dań, w których można posmakować kurczaka. To jedno z ulubionych mięs i wszyscy próbują znaleźć dla niego coraz to nowsze zastosowania. My również takie mamy i to ono okazało się strzałem w dziesiątkę. W takim wydaniu jest świetny jako główna przystawka, lub obiadowy dodatek.

Kurczaka kochają wszyscy. Jest lekki, smaczny i pasuje do prawie każdej potrawy. Mamy również sposób, by pasował również do różnych sosów, czy nawet zup. By tak się stało, należy włożyć go do ciasta francuskiego. Jednak mięso to nie wszystko. Oprócz niego można tam zasmakować dużej gamy warzyw, a także przypraw. Wypieczone sakiewki idealnie komponują się z ciepłym bulionem lub sosem koperkowym.

Zobacz wideo Qurrito z kurczakiem

Przepis na sakiewki z ciasta francuskiego

Składniki

  • 2 opakowania ciasta francuskiego,
  • 500 g piersi z kurczaka,
  • brokuł,
  • 500 g pieczarek,
  • mała cebula,
  • 150 g sera topionego,
  • łyżka natki pietruszki,
  • jajko,
  • łyżka mleka,
  • łyżeczka rozmarynu,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Umieść go w misce i oprósz słodką papryką, rozmarynem, solą i pieprzem. Dodaj również 2 łyżki oleju i dokładnie wymieszaj. Takie mięso odstaw do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wysmaż go na złoty kolor.
  2. Brokuła przemyj i podziel na mniejsze kawałki pozbawione łodyg. Umieść w osolonej wodzie i gotuj około 5 minut. Po tym czasie odcedź i pozostaw do wystudzenia.
  3. Szalotkę i pieczarki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni, na której smażone było mięso, podsmaż warzywa przez kilka chwil. Pod koniec smażenia, lekko je posól.
  4. Kurczaka, pieczarki, cebulę i brokuła umieść w jednej misce. Dodaj również serek topiony i posiekaną pietruszkę, wymieszaj. Składniki posól i posyp pieprzem.
  5. Ciasta francuskie rozwiń i lekko rozwałkuj. Oba podziel na trzy kwadraty. Na każdym kwadracie ułóż przygotowany farsz. Rogi każdego z nich złącz na środku i porządnie sklej, by nic nie wypadło.
  6. Do miski wbij jajka i wymieszaj je z mlekiem. Taką mieszanką wysmaruj sakiewki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200?C i włóż do niego blaszkę. Piecz sakiewki około 15-20 minut, do momentu zarumienienia. Podawaj je z ulubionym sosem, smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA