Gdy jej spróbujesz, już nie wrócisz do pomidorowej i kapuśniaku. Jest najlepsza tylko z tym mięsem

Mało która zupa może być określana mianem lepszej od rosołu, czy pomidorowej. Jednak podając ta, słyszałam właśnie takie komentarze. Połączenie warzyw, przypraw i tego mięsa, niektórych zachwyca na tyle, że robią ją dwa razy w tygodniu. Ja się im nie dziwię, a ty przekonaj się, że warto.

Jesienią zupy są najczęstszym daniem, które można zobaczyć w naszej kuchni. Rozgrzewają, a odpowiednio przygotowane mogą również nas odpowiednio zapełnić. Najczęściej gotujemy te popularne potrawy, które znamy od dzieciństwa. Z bulionu przygotowujemy więc pomidorową, ogórkową, czy nawet bardziej wymagającą zupę meksykańską. Rzadko kiedy chcemy przyrządzić coś innego, lecz tym razem namawiamy do odejścia od reguły. By kolejna zupa nie była po prostu odwzorowaniem tradycyjnego przepisu, dodaj do niej wysmażone filety z dorsza. Oprócz ryby możesz dodać świeżą paprykę, która doda daniu koloru.

Przepis na zupę rybną z dorsza

Składniki

  • 1,5 l bulionu,
  • 500 g filetu z dorsza,
  • papryka czerwona,
  • 2 ziemniaki,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Bulion wlej do garnka i zagotuj. Ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj, paprykę przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
  2. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie gorący, wrzuć na niego cebulę, a także paprykę. Po kilku chwilach dorzuć czosnek i smaż całość do zarumienienia.
  3. Do podsmażonych warzyw dodaj koncentrat pomidorowy i wsyp przyprawy. Zamieszaj i przerzuć wszystko do garnka z bulionem.
  4. Do składników znajdujących się w wywarze dodaj również ziemniaki i gotuj całość przez następne 20 minut.
  5. Odlej chochlę wywaru i zahartuj w nim śmietanę. Następnie przelej mieszankę do garnka i zamieszaj. Na sam koniec wrzuć natkę pietruszki, w razie potrzeby przypraw solą i pieprzem.
  6. W czasie, gdy składniki się gotują, zajmij się dorszem. Oczyść go i podziel na mniejsze kawałki. Następnie wrzuć go na gorący olej i podsmażaj z dodatkiem soli i pieprzu.
  7. Wysmażoną rybę dodaj do wywaru i gotuj całość przez następne 5 minut. Gotowe!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA