Placki z jabłkami to miłe wspomnienie z dzieciństwa oraz świetny pomysł na śniadanie lub słodki podwieczorek. Przepis jest banalnie prosty, jednak my postanowiliśmy go troszkę udoskonalić. Wystarczy, że do ciasta na placki z jabłkami dwa składniki - oba słodziutkie.
Fot. ArtCookStudio / shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Placki z jabłkami rozchmurzą swoim smakiem nawet najbardziej pochmurny dzień i już pierwszy kęs poprawi humor i doda pozytywnego nastawienia. Przepis na placki z jabłkami, który wam dziś pokażemy, nieco różni się od tego, który znały nasze babcie, ale gwarantujemy, że smak absolutnie was zachwyci. Wystarczy, że dodasz do ciasta odrobinę cynamonu i troszkę startej białej czekolady.
Zobacz wideo
Placki z jabłkami. Takich nie zna żadna babcia
Składniki:
2 pełne szklanki mąki pszennej, najlepiej tortowej
ok. 400 ml kefiru (w temperaturze pokojowej)
2 średnie, najlepiej kwaśne jabłka
2 jajka
pełna łyżeczka proszku do pieczenia
płaska łyżeczka cynamonu
2-3 łyżki białej czekolady startej na tarce
do smaku cukier puder
olej lub masło klarowane do smażenia
Sposób wykonania:
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Następnie przełóż do miski i wymieszaj z cynamonem.
Do kolejnej miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Następnie wbij jajka, dodaj kefir i cukier.
Całość zmiksuj na gładkie ciasto. Dodaj starte jabłka z cynamonem oraz czekoladę. Ciasto powinno być dość gęste, jeśli uważasz, że jest zbyt rzadkie, dodaj odrobinę mąki.
Na patelni rozgrzej olej i za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na nią porcje ciasta na placuszki. Smaż na umiarkowanym ogniu, aż urosną i się zezłocą. Następnie odwróć na drugą stronę i smaż jeszcze chwilkę.
Usmażone placuszki połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj oprószone cukrem pudrem lub w towarzystwie domowej konfitury.
Zamiast kefiru możesz użyć także maślanki, jednak wówczas placuszki mogą nie wyjść dostatecznie puszyste. Jednak jeśli nie boisz się eksperymentów, zamiast jabłka możesz użyć także gruszek - placuszki gruszkowe także są przepyszne.