Placki z jabłkami, jakich nie było. Dodaj do ciasta dwa składniki, a wszyscy popłaczą się ze szczęścia

Placki z jabłkami to miłe wspomnienie z dzieciństwa oraz świetny pomysł na śniadanie lub słodki podwieczorek. Przepis jest banalnie prosty, jednak my postanowiliśmy go troszkę udoskonalić. Wystarczy, że do ciasta na placki z jabłkami dwa składniki - oba słodziutkie.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Placki z jabłkami rozchmurzą swoim smakiem nawet najbardziej pochmurny dzień i już pierwszy kęs poprawi humor i doda pozytywnego nastawienia. Przepis na placki z jabłkami, który wam dziś pokażemy, nieco różni się od tego, który znały nasze babcie, ale gwarantujemy, że smak absolutnie was zachwyci. Wystarczy, że dodasz do ciasta odrobinę cynamonu i troszkę startej białej czekolady. 

Zobacz wideo

Placki z jabłkami. Takich nie zna żadna babcia

Składniki:

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej, najlepiej tortowej
  • ok. 400 ml kefiru (w temperaturze pokojowej)
  • 2 średnie, najlepiej kwaśne jabłka
  • 2 jajka
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 2-3 łyżki białej czekolady startej na tarce
  • do smaku cukier puder
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Następnie przełóż do miski i wymieszaj z cynamonem. 
  2. Do kolejnej miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Następnie wbij jajka, dodaj kefir i cukier. 
  3. Całość zmiksuj na gładkie ciasto. Dodaj starte jabłka z cynamonem oraz czekoladę. Ciasto powinno być dość gęste, jeśli uważasz, że jest zbyt rzadkie, dodaj odrobinę mąki. 
  4. Na patelni rozgrzej olej i za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na nią porcje ciasta na placuszki. Smaż na umiarkowanym ogniu, aż urosną i się zezłocą. Następnie odwróć na drugą stronę i smaż jeszcze chwilkę. 
  5. Usmażone placuszki połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj oprószone cukrem pudrem lub w towarzystwie domowej konfitury. 

Zamiast kefiru możesz użyć także maślanki, jednak wówczas placuszki mogą nie wyjść dostatecznie puszyste. Jednak jeśli nie boisz się eksperymentów, zamiast jabłka możesz użyć także gruszek - placuszki gruszkowe także są przepyszne. 

Więcej o: