Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Placki z jabłkami rozchmurzą swoim smakiem nawet najbardziej pochmurny dzień i już pierwszy kęs poprawi humor i doda pozytywnego nastawienia. Przepis na placki z jabłkami, który wam dziś pokażemy, nieco różni się od tego, który znały nasze babcie, ale gwarantujemy, że smak absolutnie was zachwyci. Wystarczy, że dodasz do ciasta odrobinę cynamonu i troszkę startej białej czekolady.
Placki z jabłkami. Takich nie zna żadna babcia
Składniki:
- 2 pełne szklanki mąki pszennej, najlepiej tortowej
- ok. 400 ml kefiru (w temperaturze pokojowej)
- 2 średnie, najlepiej kwaśne jabłka
- 2 jajka
- pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka cynamonu
- 2-3 łyżki białej czekolady startej na tarce
- do smaku cukier puder
- olej lub masło klarowane do smażenia
Sposób wykonania:
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Następnie przełóż do miski i wymieszaj z cynamonem.
- Do kolejnej miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Następnie wbij jajka, dodaj kefir i cukier.
- Całość zmiksuj na gładkie ciasto. Dodaj starte jabłka z cynamonem oraz czekoladę. Ciasto powinno być dość gęste, jeśli uważasz, że jest zbyt rzadkie, dodaj odrobinę mąki.
- Na patelni rozgrzej olej i za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na nią porcje ciasta na placuszki. Smaż na umiarkowanym ogniu, aż urosną i się zezłocą. Następnie odwróć na drugą stronę i smaż jeszcze chwilkę.
- Usmażone placuszki połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj oprószone cukrem pudrem lub w towarzystwie domowej konfitury.
Zamiast kefiru możesz użyć także maślanki, jednak wówczas placuszki mogą nie wyjść dostatecznie puszyste. Jednak jeśli nie boisz się eksperymentów, zamiast jabłka możesz użyć także gruszek - placuszki gruszkowe także są przepyszne.