Chlebek adwentowy, czyli słodka chwila oczekiwania na święta. Smakuje bosko i skrywa w sobie moc niespodzianek

Chlebek adwentowy jest chlebem tylko z nazwy, podobnie jak na przykład chlebek bananowy. Tak naprawdę to pyszne ciasto, które nieco przypomina keks. Najlepiej smakuje późną jesienią i zimą, a sposób wykonania jest banalny. Nie możesz jednak zapomnieć o dodatkach - ich jest sporo.

Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Chlebek adwentowy to mięciutkie i słodkie ciasto z mnóstwem dobroci w środku. Przepis jest banalny, ale musisz mieć pod ręką sporo składników. Wśród najważniejszych trzeba wymienić jabłka, ale nie mniej ważne są rodzynki, inne suszone owoce i oczywiście orzechy i przyprawy. Takie ciasto znika ze stołu w mig i bardzo uprzyjemni oczekiwanie na Boże Narodzenie. Tylko uprzedzam - chlebek adwentowy jest tak pyszny, że przygotuj się na to, że jeden raz nie wystarczy - będziesz robić go dużo częściej. 

Zobacz wideo

Chlebek adwentowy - przepis na ciasto z mnóstwem niespodzianek

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 140 z cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ok. 500 g jabłek
  • spora garść rodzynek
  • garść posiekanych orzechów, może być kilka rodzajów
  • ok. 3/4 szklanki dowolnej mieszanki suszonych owoców
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 3-4 zmielone goździki
  • łyżka miodu

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od jabłek. Obierz je i posiekaj albo zetrzyj na tarce. Przełóż do miski. Dodaj drobno posiekane orzechy (możesz je także rozdrobnić malakserem, ale nie zetrzyj ich na proszek. Dołóż rodzynki oraz suszone owoce - je też warto pokroić. 
  2. Do miski dodaj miód, oba cukry i całość dokładnie wymieszaj, lekko ugniatając. Następnie miskę szczelnie owiń folią spożywczą i odłóż w chłodne miejsce, na przykład do lodówki. Pozostaw ją tam na kilka godzin, najlepiej na całą noc, by składniki się połączyły i puściły wilgoć. 
  3. Następnego dnia odpowiednio wcześniej przed pieczeniem ciasta ogrzej składniki, które się chłodziły do temperatury pokojowej. 
  4. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do reszty składników. Całość dokładnie wyrób. Następnie podziel ciasto na 2 części i włóż do foremek lub keksówek, w zależności od tego, jakiej są wielkości. 
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni i piecz przez ok. godzinę. Jeśli jednak chlebek wyszedł jeden, ale większy, wydłuż czas pieczenia o ok. 15 minut. 

Takie ciasto po upieczeniu udekoruj lukrem lub polewą z białej czekolady. Domownicy będą cię nosić na rękach za ten smak. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.