Bez ryby w galarecie nie byłoby u nas świąt. Tata i jego brat co roku wyrywają sobie półmisek z rąk

Ryba w galarecie to jedno z dań, którego nie może zabraknąć na naszym świątecznym stole. Uwielbiają ją szczególnie mój tata i jego brat, którzy każdego roku po prostu wyrywają sobie półmisek z rąk, nie mogąc doczekać się smaku, na który tyle czekali. Oto przepis babci na rybę w galarecie, który sprawdza się w każde święta.

Ryba w galarecie to tradycyjna potrawa. Najczęściej w zalewie lądują karpie czy dorsze, jednak to już pełna dowolność. Sprawdzić może się również szczupak, leszcz okoń, łosoś, sum, sola, makrela czy halibut. Każdy znajdzie rybę idealną dla siebie. 

Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim [PRZEPIS]

Ryba w galarecie - przepis babci. Bulion to poważna sprawa 

Niezależnie od tego, jaką rybę wybierzemy, musimy zadbać o bulion. Jeśli chcemy, by galareta smakowała jak najlepiej, wywar warto przygotować ze świeżej włoszczyzny z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i ziarenek pieprzu. Kluczowe są również proporcje dodawanej żelatyny. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Składniki: 

  • 2 filety z karpia lub innej ryby, 
  • szklanka mleka, 
  • 2 marchewki, 
  • kawałek korzenia selera, 
  • średniej wielkości korzeń pietruszki,  
  • sok z połowy cytryn, 
  • 30 g groszku zielonego,  
  • 30 g kukurydzy, 
  • 15 g żelatyny, 
  • litr wody,  
  • garść natki pietruszki 
  • 1,5  płaskiej łyżeczki soli 
  • 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu
  • liść laurowy, 
  • 2 ziarna ziela angielskiego. 

Przepisy na wigilijne potrawy. Karp w galarecie - sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania:

  1. Filety oczyszczamy i dokładnie myjemy. Następnie solimy, skrapiamy cytryną i zanurzamy w mleku - odkładamy do lodówki na około trzy godziny. Po tym czasie kroimy rybę na mniejsze kawałki.  
  2. Umyte i obrane warzywa umieszczamy w garnku razem z przyprawami i zalewamy litrem wody. Gotujemy na godzinę przed wyciągnięciem ryby z lodówki (pod przykryciem, na średniej mocy palnika).  
  3. Warzywa wyławiamy z bulionu i kroimy w estetyczne kawałki, by później ozdobić galaretę na półmisku. 
  4. Do bulionu przekładamy rybę i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie karpia układamy w półmisku. Dodajemy także pokrojona warzywa i groszek oraz kukurydzę. Możemy ominąć niektóre warzywa, jeśli mamy taką chęć. 
  5. Do bulionu dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy i zostawiamy do przestudzenia. Następnie przelewamy do naczynia z rybą. Tak przygotowane danie przekładamy do lodówki. Po kilku godzinach jest gotowa do podania, ale dla pewności lepiej przygotować rybę dzień wcześniej lub rano w Wigilię.  
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.