-
Haps
-
Jak przygotować
- To najlepsza sałatka na święta i imprezy. Przy niej nawet jarzynowa i gyros wypadają blado
To najlepsza sałatka na święta i imprezy. Przy niej nawet jarzynowa i gyros wypadają blado
Sałatki są naszymi ulubionymi przystawkami, które można zrobić w szybki sposób. Zazwyczaj na stół lądują te z najpopularniejszych przepisów, jednak warto dać szanse nawet tym mniej znanym. Ta propozycja jest przykładem, że można być smaczniejszym od klasyków.
Imprezy Andrzejkowe albo odbywały się w poprzedni weekend, albo są jeszcze przed nami. Właśnie z tej okazji warto przygotować się do świętowania i imprezowanie. A co to by była za zabawa bez smacznych przekąsek i dań. Jeśli dalej zastanawiasz się nad tym, co postawić na stole, my proponujemy niezawodną sałatkę. Nie jest to popularna gyros, chociaż ma w sobie kurczaka. To również nie jest jarzynowa. Jest to sałatka meksykańska.
Zobacz wideo Sałatki z rybą w roli głównej. Śledź kontra stek z tuńczyka
Sałatka meksykańska jest bardzo uniwersalną przekąską. Można ją podawać nie tylko z okazji Andrzejek, a także warto zapisać ją na listę sylwestrową. Wyróżnia ją przede wszystkim dodatek kukurydzianych nachosów, które ułożone na wierzchu, mają przypominać koronę.
Przepis na sałatkę meksykańską
Składniki
- 400 g filetu z piersi z kurczaka,
- szczypta przyprawy do kurczaka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula czerwona,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- pół łyżeczki suszonego oregano,
- puszka fasolki czerwonej,
- 2 pomidory,
- puszka kukurydzy konserwowej,
- sałata lodowa,
- kilka ogórków konserwowych,
- 4 łyżki majonezu,
- sól,
- pieprz,
- pół opakowania nachosów.
Sposób przygotowania
- Kurczaka pokrój w kostkę, następnie podsmaż go na patelni wraz ze szczyptą przyprawy.
- Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Warzywa dodaj do kurczaka i smaż do zarumienienia mięsa.
- Następnie dodaj przecier pomidorowy, suszone oregano i słodką paprykę. Wymieszaj, zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia.
- Pomidory, ogórki i sałatę lodową pokrój. Wszystkie warzywa znajdujące się w puszkach odcedź z wody.
- Do złożenia sałatki przygotuj większą miskę. Na jej dni warstwami układaj sałatę lodową, następnie pomidora, kukurydzę, ogórki, podsmażone mięso, fasolę czerwoną oraz majonez. Wierzch udekoruj pokruszonymi nachosami, a boki wyłóż całymi chipsami, delikatnie wbijając je w majonez.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl