To najlepsza sałatka na święta i imprezy. Przy niej nawet jarzynowa i gyros wypadają blado

Sałatki są naszymi ulubionymi przystawkami, które można zrobić w szybki sposób. Zazwyczaj na stół lądują te z najpopularniejszych przepisów, jednak warto dać szanse nawet tym mniej znanym. Ta propozycja jest przykładem, że można być smaczniejszym od klasyków.

Imprezy Andrzejkowe albo odbywały się w poprzedni weekend, albo są jeszcze przed nami. Właśnie z tej okazji warto przygotować się do świętowania i imprezowanie. A co to by była za zabawa bez smacznych przekąsek i dań. Jeśli dalej zastanawiasz się nad tym, co postawić na stole, my proponujemy niezawodną sałatkę. Nie jest to popularna gyros, chociaż ma w sobie kurczaka. To również nie jest jarzynowa. Jest to sałatka meksykańska.

Zobacz wideo Sałatki z rybą w roli głównej. Śledź kontra stek z tuńczyka

Sałatka meksykańska jest bardzo uniwersalną przekąską. Można ją podawać nie tylko z okazji Andrzejek, a także warto zapisać ją na listę sylwestrową. Wyróżnia ją przede wszystkim dodatek kukurydzianych nachosów, które ułożone na wierzchu, mają przypominać koronę.

Przepis na sałatkę meksykańską

Składniki

  • 400 g filetu z piersi z kurczaka,
  • szczypta przyprawy do kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula czerwona,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki suszonego oregano,
  • puszka fasolki czerwonej,
  • 2 pomidory,
  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • sałata lodowa,
  • kilka ogórków konserwowych,
  • 4 łyżki majonezu,
  • sól,
  • pieprz,
  • pół opakowania nachosów.

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka pokrój w kostkę, następnie podsmaż go na patelni wraz ze szczyptą przyprawy.
  2. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Warzywa dodaj do kurczaka i smaż do zarumienienia mięsa.
  3. Następnie dodaj przecier pomidorowy, suszone oregano i słodką paprykę. Wymieszaj, zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia.
  4. Pomidory, ogórki i sałatę lodową pokrój. Wszystkie warzywa znajdujące się w puszkach odcedź z wody.
  5. Do złożenia sałatki przygotuj większą miskę. Na jej dni warstwami układaj sałatę lodową, następnie pomidora, kukurydzę, ogórki, podsmażone mięso, fasolę czerwoną oraz majonez. Wierzch udekoruj pokruszonymi nachosami, a boki wyłóż całymi chipsami, delikatnie wbijając je w majonez.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.