Od lat podaję je na Andrzejki. Za każdym razem wszyscy pytają o przepis, bo są tak pyszne

Szybkie przekąski są na wagę złota, szczególnie wtedy, gdy goście pukają już do drzwi. Od wielu lat zawsze sprawdza mi się ten przepis, a dodatkowo każdy o niego pyta. Przekąska z niego wykonana znika w mgnieniu oka, więc robię jej podwójną porcję. Do nadzienia możesz dodać ulubione składniki, by jeszcze bardziej podkręcić jej smak.

Kiedy przybliżamy się do końca roku, w naszej głowie pojawiają się pomysły, co można przyrządzić na zbliżające się imprezy. Przed nami Andrzejki, później Mikołajki, święta i na koniec Sylwester. Każda ta uroczystość wymaga od nas przyrządzenia dań i przystawek, lecz czasem może się z tego powodu pojawić pustka. My jednak nie pozwolimy, by najciekawsze i najsmaczniejsze przekąski zostały zapomniane i pominięte.

Zobacz wideo Ciastka pieczarki - zaskocz swoich gości [PRZEPIS]

Pieczarki nadziewane zawsze poruszają wszystkich gości. Gdy pojawiają się na stole, nikt nie czeka by lekko przestygły. Każdy bierze na talerz, chociaż trzy kawałki, bo wie, że za chwilę może już ich nie być. Zazwyczaj faszeruję je mięsem mielonym i warzywami, jednak można do nich dodać cokolwiek się chce.

Przepis na pieczarki nadziewane

Składniki

  • 16 dużych pieczarek,
  • 300 g mięsa mielonego,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 70 g żółtego sera w kostce,
  • łyżka masła,
  • łyżka bułki tartej,
  • łyżka natki pietruszki,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Pieczarki dokładnie przemyj, osusz i obierz. Odetnij również nóżki i delikatnie wyjmij wnętrze.
  2. Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. Odcięte i wydrążone części pieczarek również pokrój i dodaj do warzyw. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego składniki. Podsmażaj przez kilka chwil, do lekkiego wysmażenia.
  3. Do miski wrzuć mięso mielone, słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj mięso na patelnię. Na koniec wrzuć również masło, natkę pietruszki i bułkę tartą, wymieszaj i smaż do wysmażenia mielonego.
  4. Każdy kapelusz pieczarki wypełnij przygotowanym mięsnym nadzieniem. Wierzch posyp startym na dużych oczkach żółtym serem.
  5. Tak przygotowane ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 10 minut.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA