Przetarłam oczy, gdy zobaczyłam ten przepis. Wachowicz do piernika dodaje ten napój

Wiele osób już przygotowuje się do zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. My również czujemy ten klimat, a znane nam gwiazdy pokazują, jak one przyrządzają kultowe smakołyki. Ewa Wachowicz udostępniła przepis na piernik. Jeden składnik jest w nim zaskoczeniem.

Ewa Wachowicz lubi zaskakiwać przepisami i smakami, które z nich wychodzą. Tym razem nie jest inaczej. Przyrządzając piernik, również musiała wymyślić coś nietuzinkowego. Okazuje się, że dodaje ona do niego szklankę ciemnego piwa. Dodaje on piernikowi odpowiedniej konsystencji, a także lekko innego smaku.

Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik

Kucharka zaznaczyła na swoim blogu, że receptura pochodzi z lat 60. minionego stulecia i tam mowa jest o piwie słodowym. Niestety bardzo trudno znaleźć teraz ten rodzaj, ale piwo ciemne bardzo dobrze je zastępuje. Dodatkowo zaznaczyła, że ten piernik może postać nawet do 4 tygodni. Zatem warto zrobić go przed świętami, by później mieć czas na inne przysmaki.

Przepis na piernik na piwie Ewy Wachowicz

Składniki

  • 750 g mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 350 g cukru,
  • 350 g miodu,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • opakowanie przyprawy do piernika,
  • 6 jajek,
  • 250 ml ciemnego piwa,
  • garść rodzynek,
  • garść żurawiny,
  • garść suszonych moreli,
  • garść suszonych śliwek,
  • garść migdałów,
  • garść orzechów włoskich,
  • szczypta soli.

Składniki na lukier

  • sok z jednej cytryny,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania

  1. Do miski wrzuć masło i energicznym ruchem utrzyj je z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj oddzielone od białek żółtka. Dokładnie zmiksuj na gładką masę.
  2. W osobnej misce połącz z sobą przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika. Taką mieszankę przesyp do masy z żółtek. Wlej również piwo i miód. Na wysokich obrotach miksera wymieszaj całość.
  3. Wszystkie podane bakalie dokładnie posiekaj na drobno. Tak przygotowane wrzuć do masy i delikatnie je wmieszaj.
  4. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dorzuć je do powstałem masy i również ostrożnie wmieszaj. 
  5. Keksówkę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Masę przelej do blaszki, jeśli jest taka potrzeba, użyj dwóch foremek. Wierzch wyrównaj szpatułką i włóż wszystko do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez 1 godzinę i 15 minut.
  6. Po wypieczeniu i ostudzeniu oblej ciasto domowym lukrem. Zrobisz go łącząc sok z cytryny z cukrem pudrem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA