-
Haps
-
Jak przygotować
- Przetarłam oczy, gdy zobaczyłam ten przepis. Wachowicz do piernika dodaje ten napój
Przetarłam oczy, gdy zobaczyłam ten przepis. Wachowicz do piernika dodaje ten napój
Wiele osób już przygotowuje się do zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. My również czujemy ten klimat, a znane nam gwiazdy pokazują, jak one przyrządzają kultowe smakołyki. Ewa Wachowicz udostępniła przepis na piernik. Jeden składnik jest w nim zaskoczeniem.
Ewa Wachowicz lubi zaskakiwać przepisami i smakami, które z nich wychodzą. Tym razem nie jest inaczej. Przyrządzając piernik, również musiała wymyślić coś nietuzinkowego. Okazuje się, że dodaje ona do niego szklankę ciemnego piwa. Dodaje on piernikowi odpowiedniej konsystencji, a także lekko innego smaku.
Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik
Kucharka zaznaczyła na swoim blogu, że receptura pochodzi z lat 60. minionego stulecia i tam mowa jest o piwie słodowym. Niestety bardzo trudno znaleźć teraz ten rodzaj, ale piwo ciemne bardzo dobrze je zastępuje. Dodatkowo zaznaczyła, że ten piernik może postać nawet do 4 tygodni. Zatem warto zrobić go przed świętami, by później mieć czas na inne przysmaki.
Przepis na piernik na piwie Ewy Wachowicz
Składniki
- 750 g mąki pszennej,
- 150 g masła,
- 350 g cukru,
- 350 g miodu,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- opakowanie przyprawy do piernika,
- 6 jajek,
- 250 ml ciemnego piwa,
- garść rodzynek,
- garść żurawiny,
- garść suszonych moreli,
- garść suszonych śliwek,
- garść migdałów,
- garść orzechów włoskich,
- szczypta soli.
Składniki na lukier
- sok z jednej cytryny,
- cukier puder.
Sposób przygotowania
- Do miski wrzuć masło i energicznym ruchem utrzyj je z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj oddzielone od białek żółtka. Dokładnie zmiksuj na gładką masę.
- W osobnej misce połącz z sobą przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika. Taką mieszankę przesyp do masy z żółtek. Wlej również piwo i miód. Na wysokich obrotach miksera wymieszaj całość.
- Wszystkie podane bakalie dokładnie posiekaj na drobno. Tak przygotowane wrzuć do masy i delikatnie je wmieszaj.
- Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dorzuć je do powstałem masy i również ostrożnie wmieszaj.
- Keksówkę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Masę przelej do blaszki, jeśli jest taka potrzeba, użyj dwóch foremek. Wierzch wyrównaj szpatułką i włóż wszystko do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez 1 godzinę i 15 minut.
- Po wypieczeniu i ostudzeniu oblej ciasto domowym lukrem. Zrobisz go łącząc sok z cytryny z cukrem pudrem.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl