-
Haps
-
Jak przygotować
- Bez czekania i dojrzewania, do tego piernika nie potrzebujesz nawet miksera. Zrobisz go raz-dwa
Bez czekania i dojrzewania, do tego piernika nie potrzebujesz nawet miksera. Zrobisz go raz-dwa
Gdy tylko rozpoczyna się grudzień myśli większości z nas kierowane są w jedną stronę - świąt. To właśnie ten okres sprawia, że już o wiele wcześniej myślimy, co pojawi się na stole. Naszą propozycją na świąteczny deser jest ten piernik. Nie jest wymagający i nie spędzisz przy nim zbyt dużo czasu.
Początek grudnia to odpowiedni czas na zastanowienie się nad świątecznym menu. Większość potraw z pewnością będzie taka jak w zeszłym roku, lecz niektóre propozycje mogą się zmienić. Czasem na niektóre dania zabraknie czasu, więc będzie trzeba z nich zrezygnować. By tak się nie stało, warto zamienić wymagające wypieki i potrawy na coś prostszego. Proponujemy więc zrobić ten prosty piernik, z którym poradzi sobie każdy. Wyjdzie nawet wtedy, gdy nie mamy przy sobie miksera.
Zobacz wideo Piernik - wcale nie musi być stary, żeby był dobry
Przepis na świąteczny piernik bez dojrzewania
Składniki na ciasto
- 280 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 1,5 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki cukru,
- 230 g miodu,
- 120 g masła,
- pół szklanki mleka,
- 2 jajka,
- starta skórka z pomarańczy lub cytryny,
- łyżeczka ekstraktu pomarańczowego.
Składniki na lukier
- 2 łyżki wody,
- pół szklanki cukru pudru,
- sok z cytryny.
Sposób przygotowania
- Składniki potrzebne do zrobienia piernika wyjmij odpowiednio wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej.
- Mąkę przesiej do miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Z cytryny lub pomarańczy zetrzyj skórkę.
- Do rondelka wlej mleko, miód oraz umieść masło. Wszystko podgrzej i trzymaj na ogniu do momentu rozpuszczenia masła. Po tym czasie zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego ostudzenia.
- Do kolejnej miski wbij jajka, dodaj cukier, energicznie roztrzep składniki. Dodaj wcześniej startą skórkę i wymieszaj. Następnie wlej zawartość rondelka i ponownie połącz.
- Do suchych składników pomału wlewaj mokre produkty, cały czas mieszając. Masa powinna być jednolita, bez grudek.
- Tortownicę lub keksówkę wysmaruj delikatnie masłem i oprósz bułką tartą, następnie wlej ciasto.
- Blaszkę umieść w rozgrzanym do 160°C piekarniku i piecz przez około 45-50 minut do suchego patyczka.
- Gdy ciasto się piecze, przygotuj lukier. Wszystkie składniki dokładnie z sobą wymieszaj.
- Kiedy wypiek będzie gotowy, ostudź go i pokryj lukrem. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl