Bez czekania i dojrzewania, do tego piernika nie potrzebujesz nawet miksera. Zrobisz go raz-dwa

Gdy tylko rozpoczyna się grudzień myśli większości z nas kierowane są w jedną stronę - świąt. To właśnie ten okres sprawia, że już o wiele wcześniej myślimy, co pojawi się na stole. Naszą propozycją na świąteczny deser jest ten piernik. Nie jest wymagający i nie spędzisz przy nim zbyt dużo czasu.

Początek grudnia to odpowiedni czas na zastanowienie się nad świątecznym menu. Większość potraw z pewnością będzie taka jak w zeszłym roku, lecz niektóre propozycje mogą się zmienić. Czasem na niektóre dania zabraknie czasu, więc będzie trzeba z nich zrezygnować. By tak się nie stało, warto zamienić wymagające wypieki i potrawy na coś prostszego. Proponujemy więc zrobić ten prosty piernik, z którym poradzi sobie każdy. Wyjdzie nawet wtedy, gdy nie mamy przy sobie miksera.

Zobacz wideo Piernik - wcale nie musi być stary, żeby był dobry

Przepis na świąteczny piernik bez dojrzewania

Składniki na ciasto

  • 280 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki cukru,
  • 230 g miodu,
  • 120 g masła,
  • pół szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • starta skórka z pomarańczy lub cytryny,
  • łyżeczka ekstraktu pomarańczowego.

Składniki na lukier

  • 2 łyżki wody,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania

  1. Składniki potrzebne do zrobienia piernika wyjmij odpowiednio wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej.
  2. Mąkę przesiej do miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Z cytryny lub pomarańczy zetrzyj skórkę.
  3. Do rondelka wlej mleko, miód oraz umieść masło. Wszystko podgrzej i trzymaj na ogniu do momentu rozpuszczenia masła. Po tym czasie zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  4. Do kolejnej miski wbij jajka, dodaj cukier, energicznie roztrzep składniki. Dodaj wcześniej startą skórkę i wymieszaj. Następnie wlej zawartość rondelka i ponownie połącz.
  5. Do suchych składników pomału wlewaj mokre produkty, cały czas mieszając. Masa powinna być jednolita, bez grudek.
  6. Tortownicę lub keksówkę wysmaruj delikatnie masłem i oprósz bułką tartą, następnie wlej ciasto.
  7. Blaszkę umieść w rozgrzanym do 160°C piekarniku i piecz przez około 45-50 minut do suchego patyczka.
  8. Gdy ciasto się piecze, przygotuj lukier. Wszystkie składniki dokładnie z sobą wymieszaj.
  9. Kiedy wypiek będzie gotowy, ostudź go i pokryj lukrem. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA