Ewa Wachowicz zdradza przepis na makowiec. Ciasto w jej wykonaniu przybiera drugie oblicze

Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez makowca. Nic dziwnego, ponieważ to ciasto, które jest miękkie, wilgotne, delikatne, a na dodatek pełne owocowego aromatu. Makowiec z przepisu Ewy Wachowicz jest jednak wyjątkowy - to makowiec z kratką, który wygląda obłędnie.

Tradycyjny makowiec to ciasto zawijane. Ewa Wachowicz przygotowała jednak nieco inną wersję, która prezentuje się naprawdę zjawiskowo. Jej ciasto ma kratkę i jest polecane cytrynowym lukrem, co sprawia, że nie sposób mu się oprzeć.  

Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Makowiec z kratką - przepis Ewy Wachowicz. Bez tego ciasta nie ma Bożego Narodzenia 

Ewa Wachowicz podzieliła się swoim przepisem na makowiec z kratką w jednym z odcinków swojego popularnego programu "Ewa Gotuje". Oto przepis na to obłędnie pyszne ciasto. Gwarantujemy, że każdy będzie chciał dokładkę tego makowca. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki na ciasto: 

  • 350 g mąki, 
  • 100 g cukru pudru, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 250 g masła, 
  • 3 żółtka, 
  • szczypta soli. 

Składniki na masę makową: 

  • 400 g maku, 
  • 100 g masła
  • 5 jajek, 
  • 1½ szklanki cukru, 
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej, 
  • garść rodzynków, 
  • garść migdałów, 
  • szczypta soli. 

Dodatkowe składniki: 

  • 3 łyżki kaszy manny, 
  • lukier na cukrze pudrze i soku z cytryny. 

Przepis na makowca w kratkę. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia oraz zimne masło i siekamy.
  2. Robimy kopczyk, a w nim dołeczek. Następnie dodajemy żółtka i sól. Znów siekamy. Zagniatamy ciasto, wkładamy je do szklanego pojemnika i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. 
  3. Ciasto wyjmujemy, dzielimy na dwie części. Jedna ma być mniejsza, druga większa. Większą rozwałkowujemy i wykładamy nią tortownicę. Nakłuwamy ciasto widelcem. Przykrywamy papierem i obciążamy kulkami ceramicznymi. 
  4. Pieczemy na złoty kolor, a po kwadransie pozbywamy się kulek i papieru.  
  5. Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy.  
  6. Mak sparzamy trzy razy i mielimy w maszynce do mięsa. 
  7. Dodajemy tam żółtka i miękkie masło. Dodajemy też esencją waniliową, rodzynki i pokrojone migdały i mieszamy. 
  8. Białka ubijamy z solą, a następnie dodajemy je do maku. 
  9. Podpieczony spód posypujemy kaszą manną i wylewamy masę makową. Resztę ciasta należy rozwałkować i okroić na paski o szerokości około dwóch centymetrów i ułożyć z nich kratkę - na maku. 
  10. Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach Celsjusza. Gdy wystygnie, dekorujemy lukrem. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA