Przepis na dobre ciasto, które przygotujesz z tego, co zostanie Ci po zrobieniu pączków

Dobre ciasto na karnawał jest znakomitym sposobem na udany podwieczorek. Czujecie już ten zapach i smak? Takie ciasto to prawdziwy majstersztyk. Co więcej, jego przygotowanie jest banalnie proste. Prezentujemy szybkie przepisy na słodki podwieczorek.

Przepis na dobre ciasto drożdżowe ze śliwkami 

Przepis na dobre ciasto drożdżowe ze śliwkami nie jest trudny. Po takim cieście czeka Cię masa komplementów od najbliższych. Co ważne, w czasie karnawału możemy przygotować takie ciasto z tego, co nam zostanie po zrobieniu pączku. Warto zrobić go więcej, bo goście nie będą mogli się od niego oderwać.

Przepisy na dobre ciasto drożdżowe: wersja ze śliwkami wygrywa wszystko

Składniki:

  • 2 jaja
  • pół szklanki cukru
  • 50 g drożdży
  • pół szklanki letniego mleka
  • pół szklanki oleju
  • około pół kilograma śliwek (opcjonalnie może być dżem śliwkowy lub dowolna marmolada)
  • około 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej

Składniki na kruszonkę:

  • 250 g mąki
  • pół szklanki cukru
  • 100 g miękkiego masła

Sposób wykonania:

  1. Drożdże rozkrusz. Wsyp cukier. Dołóż jajka, zalej mlekiem.
  2. Całość wymieszaj i chwilę odczekaj.
  3. Przesiej mąkę i dodaj ją do pozostałych składników.
  4. Całość wymieszaj.
  5. Miskę przykryj ściereczką. Odstaw masę na 120 minut w ciepłe miejsce.
  6. Później przełóż ciasto na blachę.
  7. Przygotuj owoce. Umyj je i usuń pestki.
  8. Przekrój je na pół. Rozłóż na cieście.
  9. Wykonaj kruszonkę. Składniki na kruszonkę połącz i wyrób w rękach.
  10. Posyp kruszonką ciasto.
  11. Ciasto piecz w temperaturze około 170 stopni przez 40 minut.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Dobre i szybkie ciasto - przepis z jabłkami

Dobre i szybkie ciasto drożdżowe z jabłkami można z powodzeniem podać jako deser lub drugie śniadanie. Z jabłkami jest świetnym uzupełnieniem naszego codziennego menu. Ten placek drożdżowy jest dobry nie tylko od święta. Przepis znajduje się poniżej.

Szybkie dobre ciasto drożdżowe z owocami:

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • około 2,5 szklanki mąki
  • 4-5 łyżek cukru
  • 2 jaja
  • 100 ml oleju
  • odrobina soli

Składniki na nadzienie:

  • 5 jabłek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny

*Opcjonalnie jako nadzienia możesz użyć dowolnej marmolady, która została Ci po zrobieniu pączków

Składniki na kruszonkę:

  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 60 g masła - zimnego
  • cynamon

Wykonanie:

  1. Pokrusz drożdże.
  2. Zalej je ciepłym mlekiem.
  3. Dołóż łyżkę cukru, dodaj łyżkę mąki i wymieszaj.
  4. Odstaw na 20 minut, aż urosną.
  5. Ubij jaja z cukrem na gładką, puszystą masę.
  6. Przesiej mąkę. Wsyp do miski. Wlej zaczyn. Dołóż ubite jaja z cukrem. Dodaj sól.
  7. Zagnieć ciasto mikserem. Dodaj stopniowo masło.
  8. Wyrabiaj.
  9. Przykryj ciasto ściereczką.
  10. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  11. Przygotuj jabłka. Obierz je i pokrój.
  12. Wrzuć je do miski, skrop sokiem z cytryny, zasyp cukrem i mąką ziemniaczaną. Wymieszaj masę.
  13. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę. Spłaszcz i wykonaj prostokąt.
  14. Rozłóż na nim masę z jabłek.
  15. Zwiń w roladę.
  16. Formę wyłóż papierem do pieczenia.
  17. Ciasto umieść w formie.
  18. Połącz składniki na kruszonkę. Posyp nią ciasto.
  19. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40 minut w 180 stopniach.
  20. Pozostaw do wystudzenia w piekarniku.
  21. Po ostudzeniu ciasto pokrój i posyp do smaku cukrem pudrem.

Zobacz też: Pączki amerykańskie dla wielu są lepsze niż tradycyjne. Wypróbuj ten przepis i daj znać, co o tym sądzisz

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.