Przepis na dobre ciasto drożdżowe ze śliwkami
Przepis na dobre ciasto drożdżowe ze śliwkami nie jest trudny. Po takim cieście czeka Cię masa komplementów od najbliższych. Co ważne, w czasie karnawału możemy przygotować takie ciasto z tego, co nam zostanie po zrobieniu pączku. Warto zrobić go więcej, bo goście nie będą mogli się od niego oderwać.
Przepisy na dobre ciasto drożdżowe: wersja ze śliwkami wygrywa wszystko
Składniki:
- 2 jaja
- pół szklanki cukru
- 50 g drożdży
- pół szklanki letniego mleka
- pół szklanki oleju
- około pół kilograma śliwek (opcjonalnie może być dżem śliwkowy lub dowolna marmolada)
- około 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
Składniki na kruszonkę:
- 250 g mąki
- pół szklanki cukru
- 100 g miękkiego masła
Sposób wykonania:
- Drożdże rozkrusz. Wsyp cukier. Dołóż jajka, zalej mlekiem.
- Całość wymieszaj i chwilę odczekaj.
- Przesiej mąkę i dodaj ją do pozostałych składników.
- Całość wymieszaj.
- Miskę przykryj ściereczką. Odstaw masę na 120 minut w ciepłe miejsce.
- Później przełóż ciasto na blachę.
- Przygotuj owoce. Umyj je i usuń pestki.
- Przekrój je na pół. Rozłóż na cieście.
- Wykonaj kruszonkę. Składniki na kruszonkę połącz i wyrób w rękach.
- Posyp kruszonką ciasto.
- Ciasto piecz w temperaturze około 170 stopni przez 40 minut.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju
Dobre i szybkie ciasto - przepis z jabłkami
Dobre i szybkie ciasto drożdżowe z jabłkami można z powodzeniem podać jako deser lub drugie śniadanie. Z jabłkami jest świetnym uzupełnieniem naszego codziennego menu. Ten placek drożdżowy jest dobry nie tylko od święta. Przepis znajduje się poniżej.
Szybkie dobre ciasto drożdżowe z owocami:
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 200 ml ciepłego mleka
- około 2,5 szklanki mąki
- 4-5 łyżek cukru
- 2 jaja
- 100 ml oleju
- odrobina soli
Składniki na nadzienie:
- 5 jabłek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
*Opcjonalnie jako nadzienia możesz użyć dowolnej marmolady, która została Ci po zrobieniu pączków
Składniki na kruszonkę:
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 60 g masła - zimnego
- cynamon
Wykonanie:
- Pokrusz drożdże.
- Zalej je ciepłym mlekiem.
- Dołóż łyżkę cukru, dodaj łyżkę mąki i wymieszaj.
- Odstaw na 20 minut, aż urosną.
- Ubij jaja z cukrem na gładką, puszystą masę.
- Przesiej mąkę. Wsyp do miski. Wlej zaczyn. Dołóż ubite jaja z cukrem. Dodaj sól.
- Zagnieć ciasto mikserem. Dodaj stopniowo masło.
- Wyrabiaj.
- Przykryj ciasto ściereczką.
- Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Przygotuj jabłka. Obierz je i pokrój.
- Wrzuć je do miski, skrop sokiem z cytryny, zasyp cukrem i mąką ziemniaczaną. Wymieszaj masę.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę. Spłaszcz i wykonaj prostokąt.
- Rozłóż na nim masę z jabłek.
- Zwiń w roladę.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto umieść w formie.
- Połącz składniki na kruszonkę. Posyp nią ciasto.
- Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40 minut w 180 stopniach.
- Pozostaw do wystudzenia w piekarniku.
- Po ostudzeniu ciasto pokrój i posyp do smaku cukrem pudrem.
Zobacz też: Pączki amerykańskie dla wielu są lepsze niż tradycyjne. Wypróbuj ten przepis i daj znać, co o tym sądzisz