Zapiekanka gyros z patelni, czyli ekspresowy obiad jednogarnkowy na kilka porcji. Prosto i smacznie

Zapiekanka gyros z patelni to doskonały pomysł na szybki, prosty i wyjątkowo smaczny obiad na ciepło. Połączenie soczystego mięsa, kolorowych warzyw i aromatycznych przypraw to prawdziwa uczta dla podniebienia. Taki posiłek nie tylko dostarczy wrażeń smakowych, ale i nasyci na długie godziny.

Zapiekankę gyros przygotujesz w zaledwie pół godziny. Dzięki prostej recepturze zadanie to jest wykonalne dla każdego. To świetna propozycja smacznego i pożywnego obiadu dla osób zabieganych, które nie mają w ciągu dnia czasu na pichcenie skomplikowanych potraw. Niewątpliwym atutem zapiekanki z patelni jest również fakt, że wykorzystujemy przy tym minimalną liczbę naczyń. A to oznacza, że po posiłku czeka nas o wiele mniej sprzątania.

Zobacz wideo Meksykańskie mac'n'cheese z serem

Ekspresowy obiad na kilka porcji. Połącz na patelni ulubione składniki, a czeka cię prawdziwa uczta

Przepis na zapiekankę gyros z patelni zakłada wykorzystanie mięsa, makaronu oraz warzyw i aromatycznych dodatków. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby klasyczną recepturę nieco "przerobić" pod własne gusta. Jeśli przykładowo nie przepadasz za kukurydzą - śmiało wymień ją na groszek czy fasolkę. Jedyne, co nas ogranicza, to nasza kulinarna wyobraźnia. 

Składniki:

  • 500 g fileta z kurczaka,
  • 200 g makaronu,
  • 200 g mozzarelli,
  • 3 ogórki kiszone lub konserwowe,
  • 1/3 puszki kukurydzy,
  • 1 mała cebula,
  • 1 mała papryka czerwona,
  • 1 mała papryka żółta lub zielona,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki ketchupu,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros,
  • sól i pieprz,
  • olej lub oliwa do smażenia.

Zapiekanka gyros z patelni. Sposób przygotowania

Mięso oczyść i pokrój w kostkę, a następnie dopraw solą, pieprzem oraz przyprawą do gyrosa. W garnku z osoloną wodą ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami producenta. Możesz w tym celu użyć jakiegokolwiek rodzaju, ale najlepiej sprawdzi się makaron typu kolanka, świderki lub rurki. 

Obie papryki dokładnie opłucz, a w dalszej kolejności wykrój z nich gniazda nasienne. Pozostałą część pokrój w niewielką kostkę, podobnie jak obraną cebulę oraz ogórki. Kukurydzę wyjmij z puszki i odsącz z zalewy. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmażaj cebulę. Po chwili dodaj również kurczaka. Smaż całość do przyrumienienia.

Do usmażonego kurczaka dorzuć pokrojoną paprykę i podsmażaj przez kolejne kilka minut. Po tym czasie dodaj jeszcze ogórki oraz kukurydzę. Wszystko przemieszaj. W miseczce połącz ze sobą majonez, ketchup i jogurt naturalny. Mieszankę dopraw solą i pieprzem, a na koniec wymieszaj.

Połowę aromatycznego sosu wyłóż na zawartość patelni. Na to połóż warstwę ugotowanego makaronu i pozostałą część sosu. W ostatnim etapie wystarczy, że posypiesz całość startą mozzarellą. Przykryj naczynie i podduszaj jego zawartość na małym ogniu przez 20-25 minut. Pyszna zapiekanka gyros jest gotowa do wyłożenia na talerze. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA