Zbrylony cukier szarga ci nerwy? Zapomnij o zakłopotaniu przy gościach. Rozwiązanie masz w kuchni

Na pewno każdy z nas miał taką sytuację, gdy po wyciągnięciu cukiernicy z szafki, okazało się, że cukier się zbrylił. Dosyć z zakłopotaniem w takich chwilach. Te domowe sposoby są banalnie proste, a zapobiegają zbryleniu się cukru w stu procentach.

Cukier zbryli się, gdy do cukiernicy dostanie się chociaż odrobinę wilgoci. W wyniku tego pojawiają się nieestetyczne grudki, które przy gościach potrafią wprawić w zakłopotanie. Jak temu zapobiec? Odpowiadamy. 

Zobacz wideo Czy pączek od Wojewódzkiego jest wart 49 zł? Testujemy

Co robić, by cukier się nie zbrylał? W kuchni znajdziesz rozwiązania tego problemu 

Zbrylony cukier nadaje się do spożycia, jednak jest nieestetyczny i wiele osób nie ma ochoty na jego użycie, gdy jest w takiej formie. Warto więc zapobiegać zbrylaniu się cukru, niż później wpadać w zakłopotanie przy gościach. Jest na to wiele skutecznych domowych sposobów. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Aby cukier się nie zbrylał, nie możemy narażać go na wilgotność. Jeśli słodzimy kawę czy herbatę, mokra łyżeczka pod żadnym pozorem nie może trafić z powrotem do cukierniczki. Zbrylaniu cukru zapobiegniemy również poniższymi sposobami: 

  • Sucha skórka od chleba - wystarczy włożyć niewielki kawałek do cukierniczki, by cukier się nie zbrylał. 
  • Słony krakers - warto włożyć go do cukierniczki, bo bardzo szybko przejmie rolę pochłaniacza wody.  
  • Pianki marshmallow - będą ciekawą ozdobą w cukierniczce, a zarazem zapobiegną pojawianiu się wilgoci.  
  • Kawałek marchewki lub jabłka - to podobno równie dobry sposób, jednak te kawałki nie powinny być przechowywane w cukiernicy zbyt długo. 
  • Torebka z herbatą - niektórych może zdziwić jej obecność w cukierniczce, ale jeśli chcemy się pozbyć niechcianego kłopotu, będzie idealną propozycją.  

Gdzie przechowywać cukier? Ten sposób wydaje się absurdalny, ale działa 

Gdy dowiedziałam się, że cukier warto przechowywać w lodówce, na mojej twarzy pojawił się szyderczy uśmiech. Postanowiłam to jednak sprawdzić. Wynik tego "doświadczenia" mnie jednak zaskoczył. Gdy zamkniemy cukier w szczelnym pojemniku, nie dopuścimy do niego wilgoci i nie dopuścimy do zbrylania się oraz pochłonięcia przez niego zapachów jedzenia. 

Jeśli jednak nie chcemy trzymać cukru w lodówce, postawmy na suche i ciemne miejsca. Warto również wybrać cukiernicę, która jest zamykana - najlepiej szczelnie.  

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.