Cukier zbryli się, gdy do cukiernicy dostanie się chociaż odrobinę wilgoci. W wyniku tego pojawiają się nieestetyczne grudki, które przy gościach potrafią wprawić w zakłopotanie. Jak temu zapobiec? Odpowiadamy.
Zbrylony cukier nadaje się do spożycia, jednak jest nieestetyczny i wiele osób nie ma ochoty na jego użycie, gdy jest w takiej formie. Warto więc zapobiegać zbrylaniu się cukru, niż później wpadać w zakłopotanie przy gościach. Jest na to wiele skutecznych domowych sposobów. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Aby cukier się nie zbrylał, nie możemy narażać go na wilgotność. Jeśli słodzimy kawę czy herbatę, mokra łyżeczka pod żadnym pozorem nie może trafić z powrotem do cukierniczki. Zbrylaniu cukru zapobiegniemy również poniższymi sposobami:
Gdy dowiedziałam się, że cukier warto przechowywać w lodówce, na mojej twarzy pojawił się szyderczy uśmiech. Postanowiłam to jednak sprawdzić. Wynik tego "doświadczenia" mnie jednak zaskoczył. Gdy zamkniemy cukier w szczelnym pojemniku, nie dopuścimy do niego wilgoci i nie dopuścimy do zbrylania się oraz pochłonięcia przez niego zapachów jedzenia.
Jeśli jednak nie chcemy trzymać cukru w lodówce, postawmy na suche i ciemne miejsca. Warto również wybrać cukiernicę, która jest zamykana - najlepiej szczelnie.